Пускат срещу парична гаранция от 500 лева мъж, осъден за взломна кражба в Германия

Окръжният съд в Добрич измени наложената мярка за неотклонение на мъж, осъден за взломна кражба в Германия от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ от 500 лева.

Пускат срещу парична гаранция от 500 лева мъж, осъден за взломна кражба в Германия

Съдебният състав постанови определението си, след като установи, че вече 5 месеца след задържането на 33-годишния М.Г. от село Карапелит германските власти не са изпратили необходимите документи за привеждане на присъдата му в изпълнение у нас.


В Германия българският гражданин е осъден на 9 месеца „лишаване от свобода“. Той е бил признат за виновен в това, че на 7 януари 2015г. в град Офенбах на Майн е разбил входната врата на жилище и откраднал оттам документи, дрехи и обувки, както и различни спиртни напитки. Мъжът е нарязал и кабелите на всички електронни устройства в дома.

Постановената спрямо него присъда е влязла в сила на 27 юли 2016г., а две години по-късно той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест. Задържан е у нас на 12 септември 2018 година.

Впоследствие Окръжният съд в Добрич уважи молбата на осъдения и прие да приведе в изпълнение у нас наложеното му в Германия наказание, след като присъдата му бъде приспособена към нашето законодателство. Към настоящия момент обаче процедурата все още не е започнала, тъй като германските служби не са изпратили оригинала на немската присъда и преведен препис от нея.

Предвид това обстоятелство и липсата на яснота кога необходимите документи ще бъдат изпратени, съдебният състав прецени, че наложената на мъжа най-тежка мярка за неотклонение трябва да бъде заменена в по-лека.

Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.