Добрич се преклони пред паметта на Апостола на свободата

Жители и гости на град Добрич отбелязаха днес 146 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски.

Добрич се преклони пред паметта на Апостола на свободата


Възпоменанието започна с панихида пред Храм "Св. Георги", отслужена от ст. ик. Иван Дойчев, архиерейски наместник на Добричка духовна околия и отец Стоян.

 „Няма жив човек на земята, който да е живял и да не е грешил, малко или много всеки един от нас волю или неволю всекидневно греши, затова ето ни и днес на този свят за българите ден, в който ние дойдохме, отправихме свята молитва, тази духовна храна поднесохме към Бога за душата на Дякона Игратий - Васил Левски”, каза отец Иван Дойчев.


На поклонението присъстваха Йордан Йорданов – кмет на Община град Добрич, народните представители вицеадмирал Пламен Манушев и Йордан Йорданов, Красимир Кирилов – областен управител на Област Добрич, Иво Пенчев – председател на Общински съвет, Общински съветници, членове на кметския екип, почетни граждани на град Добрич, представители на политически партии и движения, на обществени организации и културни и образователни институти и граждани на град Добрич.


„За поредна година заставаме пред паметника на Васил Левски, осъзнавайки какво ни завещава той. Произнасяйки името му Дякона Левски ние знаем по кой път да вървим – българския път, път на чест и достойнство, така както знайни и незнайни герои загинаха в Априлското въстание за свободата на България. Нека да съхраним и предадем на всички деца това, че Васил Левски е българската икона, пред която ние трябва да стоим с достойнство. Дълбок поклон пред паметта на Апостола”, заяви в тържественото си слово кметът на град Добрич Йордан Йорданов. 


Минута мълчание бе запазена в памет на Апостола на Свободата Васил Левски, след което бяха поднесени цветя на паметника му.