Каварна отбеляза 146 години от обесването на Апостола на българската свобода

С поклонение пред паметника на Васил Левски в градския парк на Каварна бе отбелязана 146-ата годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата.

Каварна отбеляза 146 години от обесването на Апостола на българската свобода



„146 години от обесването на Васил Левски днес отново ни събира тук в Каварна пред неговия паметник. Днес е ден за поклон и благодарност! Поклон пред делото и себеотрицанието, благодарност за най-съвършения урок по родолюбие. Заветите на Апостола ни дават национално самочувствие, но те ни заклеват в чест и отговорност, в борбеност и почтеност. Преклонението ни днес показва, че нито времето нито бесилото могат да заличат неговата отдаденост пред отечеството. Неговият блян не остарява с годините. Ние днешните българи сме призвани с „наште дружни усилия“ да сбъднем идеала на Левски, заради него, заради себе си и заради нашите деца. Поклон пред паметта и делото на Апостола на българската свобода.“, каза във възпоменателното си слово кметът на община Каварна Нина Ставрева. 


В общоградското възпоменание и полагането на венци и цветя се включиха Община Каварна, Общински съвет- Каварна, Исторически музей- Каварна, НЧ „Съгласие-1890“, Общинско предприятие „Чиракман“, училища, детски градини, политически партии и много граждани. В поклонението прозвучаха и стихотворения за Левски рецитирани от ученици от СУ „Стефан Караджа“.