Изложба „Гласове в подкрепа на свободата“ може да бъде разгледана до края на април в Областна администрация

Регионален исторически музей – Добрич подреди изложба „Гласове в подкрепа на свободата“ във фоайето на Областна администрация

Изложба „Гласове в подкрепа на свободата“ може да бъде разгледана до края на април в Областна администрация

Изложбата е по повод националния ни празник – 3 март. Тя показва отзвукът в световната преса в защита на българите и правото им да са свободен народ, съобщават от Областна администрация – Добрич.



Епохата на нашето Възраждане по невероятен начин съчетава емоцията на просвещенския рационализъм и романтизма на революционния подем, споделя Надежда Иванова от РИМ - Добрич. Придобитото познание помага на обикновения човек да разбере, че свободата е негово естествено състояние и го провокира да търси пътищата за нейното постигане. След славните подвизи на хайдутите и родолюбивите усилия на четничеството в българската история се случва нещо неповторимо, най-крупната въоръжена изява на нашето освободителното движение - Априлското въстание. Жестокостите, проявени при потушаването му, не остават скрити за света.

Изложбата "Гласове в подкрепа на свободата" представя отношението на Европа и света към страданията на българите. Силният отзвук от априлските събития намира израз в над 200 вестника и близо 3000 материала на писатели, поети, учени, общественици. Словата на Бисмарк, Гарибалди, Тургенев, Достоевски и Гладстон са само част от книжовното културно наследство от онази епоха, до което можете да се докоснете, ако посетите експозицията. Изложбата ще остане в Областна администрация до края на месец април.