Фармацевти от Добрич с искания за промяна в лекарствената политика

От днес фармацевтите страната предприемат ефективни стачни действия. Част от аптеките в България ще останат затворени в знак на недоволство от лекарствената политика.

Фармацевти от Добрич с искания за промяна в лекарствената политика

Причината е въвеждането на европейския регламент за следене на фалшиви лекарства в България - от 9 февруари, според който във всяка аптека трябва да се въведе система за контрол на недостига на лекарства и такава за проверка на фалшиви медикаменти. Много от по-малките аптеки нямат нужните средства за новия софтуер, който възлиза на 2500 лв. на гише.



Фармацевтите от Добрич подкрепят протеста, но смятат, че не е удачно да се затварят аптеките в града и да се оставят стотици болни без необходимите лекарства. Това сподели пред Добрич Онлайн Ангел Райковски – председател на регионалната фармацевтична колегия в града.

По негови думи аптекарите  в Добрич се обявяват против настоящата лекарствена политика на лишаване на пациентите от животоспасяващи лекарства, които в настоящия момент липсват, повсеместното ликвидиране на аптеки чрез монополизиране на аптечната дейност и предоставянето и в ръцете на корпоративни и олигархични структури, където фармация липсва, за сметка на търговия и обезценяване на фармацевтичния труд. Също така и пълната незаинтересованост на държавата от проблемите в аптечната мрежа в страната.  „Искаме промяна в политиката на лекарствоснабдяването незабавно!”, заявяват фармацевтите.

Те се обръщат към управляващите със следните искания: 

1. Отлагане, до въвеждане на електронното здравеопазване, на въвеждането на Специализирана система на ИАЛ за движение на лекарствата от ПЛС и системата за верификация на лекарствата.

2. Отлагане действието на Наредба Н-18 на НАП до съгласуването и със спецификата на работа в аптека.

3. Въвеждане на електронна рецепта до края на 2019г.

4. Въвеждане на единни държавни цени на лекарствените продукти на територията на цялата страна до края на 2019г.