Асоциацията по ВиК проведе редовно заседание

Редовно събрание проведе Асоциация по ВиК на обособена територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация" АД, Добрич.

Асоциацията по ВиК проведе редовно заседание

В дневния ред на заседанието финансовият експерт на Асоциацията Мими Атанасова представи годишен отчет за дейността на АВиК за 2018 г. Tя докладва отчет за изпълнението на бюджета на АВиК за 2018 година и предложи бюджет за 2019 г. 



Общата сума на приходната част за 2018 година е 42 857, 14лв., като 15 хил. лв. са финансиране на текущата дейност от държавата, осигурени от бюджета на МРРБ. Останалите 27 857,14 лв. са разпределени между Общините съобразно процентното съотношение, посочи финансовият експерт на Асоциацията.

Мими Атанасова уточни, че реално по приходната част за 2018 година в бюджета на Асоциацията са постъпили 39 857, 12 лв., като Община Шабла и Каварна не са платили вноската си.

След гласуване, тя представи и проекта на бюджета за 2019 г., като сподели, че е поискано препоръчително вноската на държавата да се увеличи от 15 000 лв. на 19 591.27 лв., но към настоящия момент тя остава непроменена. И за 2019 г. размерите на вноските - от държавата 15 000 лв., и 27 000 лв. - от общините, според техния процентен дял, остават непроменени. Заедно с очакваните вноски от Шабла и Каварна за 2018 г., приходната част е в размер на 45 857.16 лв. Разходната част е планирана в размер на 52 382 лв., в която е включен и преходен остатък от минлата година - 6 526.86 лв., докладва финансовият експерт. Проектът на бюджет бе одобрен в предложения му вариант. 

Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров зададе въпроса дали може да се очаква актуализация на бюджета, увеличаване вноската на държавата или на всяка една Община. 

Информирали сме министъра на регионалното развитие и благоустройство. Съответно очакваме някакво действие, каза финансовият експерт на Асоциацията Мими Атанасова. Ако бъде решено нещо, ще имаме ново събрание и ще направим актуализация. Към момента нямаме никаква информация и сме задължени да работим по това, което е спуснато от МРРБ, допълни още тя. 

По четвърта точка докладва изпълнителният директор на оператора - „ВиК Добрич" АД, инж. Тодор Гикински. Той припомни, че по програма ОПОС водните оператори могат да бъдат бенефициенти и заяви, че в тази връзка е са проведени редица срещи и разговори за оказване на финансова помощ на „ВиК Добрич" АД, за да може да се кандидатства с проекти за изграждане на нови съоръжения и ремонт и реконструкция на съществуващи. Той увери членовете на Общото събрание, че от предварителните разговори има заявен интерес от ЕБВР, а становището на Инициативата за техническа помощ „Джаспърс" е добричкото водно дружество да бъде с най-нисък процент съфинансиране. Инж. Гикински сподели, че се предвижда подмяна на помпени станции, на водопроводи и други съоръжения. След уточняващи въпроси по точка 4 от дневния ред, членовете на Общото събрание единодушно одобриха подписването на Допълнително споразумение № 1 към Договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на канализационни и водоснабдителни услуги, сключен на 07.03.2016 г. и влязъл в сила от 01.05.2016 г. между АВиК и водния оператор.

В точка „Други" се обсъдиха текущи проблеми. Инж. Росен Павлов - експерт от АВиК, представи предвидените мерки в Плана за управление на речните басейни в Черноморски район 2016-2021 г.