Мъж от с. Росица, осъден за грабеж и опит за убийство, обжалва 18-годишна присъда

Стивън Ст., осъден на 18 години затвор от Добричкия окръжен съд, затова, че през август 2017 година в с. Росица, област Добрич, отнел 2 кутии цигари на стойност 7,35 лв. от Сидор В., с намерение противозаконно да присвои отнетото, като употребил сила и грабежът бил придружен с опит за убийство на пострадалия, днес обжалва присъдата си пред Апелативен съд - Варна.

Мъж от с. Росица, осъден за грабеж и опит за убийство, обжалва 18-годишна присъда

Първата съдебна инстанция е осъдила подсъдимия да заплати на двамата наследници на пострадалия общо 6199 лв обещетение за претърпените неимуществени вреди, както и 6810 лв общо разноски и държавна такса върху присъденото обещетение.


Пресслужбата на Апелативен съд Варна припомня, че в нощта на 12 август 2017год., Стивън влязъл в дома на потърпевшия. Часове преди това, той употребил алкохол с приятели, на които разказал за намерението си да посети Сидор, като обяснил, че него ден възрастният мъж получавал пенсия. При първия набег в чуждия дом, старецът отблъснал със сопа нападателя си. Стивън не се отказал и отново нахлул в дома му. Бързо сломил съпротивата на възрастния мъж и му нанесъл множество силни удари с юмруци, с ритници и с пръчка. Вследствие на непрекъснатите удари и блъскане старецът се ударил в шкафа и паднал на земята, но подсъдимият продължил побоя, докато жертвата останала в безпомощно състояние на пода. Стивън претърсил дома и тъй като не намерил пари взел от масата две кутии цигари. Възрастният мъж бил намерен на сутринта в много тежко състояние и бил приет за лечение в добричка болница.

В хода на разследването, както и пред първата съдебна инстанция били назначени 2 СМЕ. Заключението на 3-ната експертиза било, че вследствие на побоя животът на възрастния мъж е бил в реална опасност и той е оцелял само благодарение на оказаната му навременна медицинска помощ. 9 месеца по-късно и още по време на досъдебното производство мъжът е починал.

Добричкият окръжен съд мотивира тежката присъда с броя на нанесените удари, с тяхната сила и локализиране предимно в областта на главата, с безпричинно проявените бруталност, ожесточение и коравосърдечност, както и с демонстрираните след побоя пред свидетели безгрижие и самодоволство по повод стореното. Съдът е приел, че Стивън пряко е искал да лиши от живот пострадалия мъж и е съзнавал, че това може да стане в резултат на упражненото насилие. Първата съдебна инстанция е отчела и значителния превес на отегчаващите отговорността обстоятелства. Подсъдимият още като непълнолетен е имал криминални прояви, а през 2015 година е бил съден за кражба.

Днес защитата му пописка намаляване размера на наказанието, поради ниската стойност на ограбеното, както и заради това, че според тях Стивън не е искал да убие възрастния мъж. Подсъдимият изрази съжаление за стореното.

Прокурорът от Апелативна прокуратура, както и адвокатът на наследниците на пострадалия намират, че Добричкият окръжен съд е произнесъл абсолютно справедлива присъда, която въззивният съд трябва да потвърди.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2 месечен срок.