ГЕРБ-Добрич стартира кампания за безплатно измерване на кръвното налягане и кръвна захар

В отговор на проявен интерес на граждани, ГЕРБ-Добрич стартира ежемесечна инициатива за безплатно измерване на кръвното налягане и кръвна захар.

ГЕРБ-Добрич стартира кампания за безплатно измерване на кръвното налягане и кръвна захар

Тя ще се провежда в дните от вторник до петък, включително, през последната седмица на месеца. Ще се осъществява от медицински лица в офиса на партията на бул. „25 септември” №3 /срещу „Стара къща”/.



От 9:00 до 13:00 часа от 26 февруари до 1 март, всички граждани могат да се възползват от възможността.

Целта на инициативата е да се заостри вниманието на обществото по тези важни за здравето въпроси. Повишеното кръвно налягане е една от най-честите причини за смърт от сърдечни заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност. То е причина за смъртта на 9,4 милиона в света всяка година и тази цифра продължава да нараства поради застаряването на населението.

По данни на Министерството на здравеопазването, на всеки 10 секунди в света двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. В България, според статистиката, от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. Особено важно е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог.

ГЕРБ-Добрич организира успешни кампании за измерване на кръвна захар през 2017 и 2018 година. При тях стотици жители на Добрич и областта се възползваха от възможността.

През лятото на миналата година при голям интерес протече кампания за измерване на кръвното налягане. Тогава медицинските лица установиха, че сравнително малък процентът на тези, чието кръвно налягане е в граници.