С богата програма Община Добричка чества националния празник 3 март

С многобройни и разнообразни прояви, насочени към малки и големи, Община Добричка ще отбележи националния ни празник 3 март.

С богата програма Община Добричка чества националния празник 3 март

В навечерието на празника всеки първокласник ще получи Патриотичен буквар с поздравителен адрес от кмета инж. Тошко Петков. „Мили деца, помнете, че Вие сте потомци на достойни българи. Бъдете и Вие горди българи, обичайте Отечеството си, пазете свободата му!“ – с тези думи кметът на Общината се обръща към първолаците.



Всички училища, детски градини и читалища ще отбележат 3 март с тържества, рецитали, викторини, тематични конкурси, изложби.

Учениците от ОУ "Васил Левски" в село Хитово ще се поклонят пред бюст-паметника на Васил Левски, ще бъде проведено тържество с подготвени презентации, рецитали, песни и стихове. Във фоайето на училището ще са поставени информационни табла и плакати, тематично посветени на празника. През целия ден в училището през междучасията ще звучат възрожденски и патриотични песни.

Тържествен рецитал ще се проведе в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Ведрина. След него учениците ще се положат цветя на паметника "В памет на загинали през войните" в центъра на селото.

В ОУ “Васил Левски“ в село Божурово тържеството ще започне с презентация за 3 март. Децата ще се изявят със стихове и песни, посветени на борците за свобода и Родината. Ще се проведат конкурси на тема „Нашето знаме“ – за първокласниците; „Рисуваме герба на България“ – за ученици начален етап и „Рисувам свободна България“ – за ученици прогимназиален етап.

Макет, пресъздаващ боевете на Шипка, изработен от седмокласници от ОУ "Климент Охридски" в село Смолница, ще бъде представен по повод националния празник. Целта им е да покажат подвига и героизма на българските опълченци, защитавали Шипченския проход. Тържеството в училището ще продължи с презентация, изготвена от ученик от 7 клас, както и изпълнение на патриотични песни и стихове. Ученици от начален етап ще се представят с табло на тема “Руско-турската освободителна война”. В програмата е включено и поднасяне на цветя на паметника в училищния двор, който увековечава имената на всички жители от селото, отдали живота си за свободата на България през войните за национално обединение.

Учениците от СУ "Никола Вапцаров" в село Карапелит ще проведат конкурс за най-добър рецитатор на стихове за 3 март; конкурс за най-хубава рисунка на Паметника на свободата на връх Шипка; викторина в класовете от прогимназиален етап; презентация за националния празник и поетичен рецитал и песни.

ОУ "Стефан Караджа" в село Житница ще отбележи националния празник с литературно-музикална композиция "Да си спомним за 3 март 1878 година". 

Презентация за Шипченската епопея ще гледат учениците от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Дончево. Програмата в учебното заведение ще продължи със стихове, посветени на празника.

На 3 март от 10 часа по традиция Община Добричка и кметството в Паскалево организират поклонение на Братската могила край селото. Да се преклонят пред героите и да поднесат венци и цветя са поканени кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков, председателят на Общинския съвет инж. Пламен Станчев, народни представители, кметският екип, кметове и кметски наместници, бивши и настоящи общински съветници, както и жители и гости на Община Добричка. Изпратена е покана до генералния консул на Руската федерация във Варна, по чиято инициатива наскоро бе ремонтиран паметникът. Ученици от ОбУ „Добри Войников“ в село Победа ще изнесат рецитал и ще поднесат цветя на Братската могила. В тържеството ще се включат и ученици от селата Паскалево и Овчарово, както и певческата група при НЧ „Димитър Минчев – 1896“, Паскалево.