Студенти от 5 националности плетоха мартеници в помощ на деца с увреждания и техните семейства

Международни студенти от Узбекистан, Казахстан, Русия, Полша и Зимбабве се включиха в благотворителна работилница „Ден на мартеницата“, организирана от Висше училище по мениджмънт в град Добрич.

Студенти от 5 националности плетоха мартеници в помощ на деца с увреждания и техните семейства



Работилницата за мартеници е традиционно събитие за висшето училище. Нейната цел да запознае студентите, които идват от различни краища на света с българските обичаи и традиции. Тази година мартениците, които ще изработят младежите ще бъдат дарени на Мартеничкова кампания 2019 на Карин дом, гр. Варна, средствата от която ще подпомогнат терапевтичната работа на „Центъра за семейно-медиирана интервенция“ към дома. Карин дом е организация с нестопанска цел с водеща роля в предоставянето на професионални услуги за деца със специални нужди и техните семейства.


Преди да започнат да творят студентите се запознаха с легендата и произхода на празника и традиционните образи в българския фолклор, свързани с него -  Баба Марта и нейните братя Малък и Голям Сечко.


Младежите изработиха красиви мартенички за ръка, както и класическите първомартенски образи Пижо и Пенда от прежда.


Към благотворителната инициатива се присъединиха и потребителите на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания. Те изпратиха прекрасни мартеници за Карин дом с пожелание за здраве и много късмет.