Зам.-кметът на Тервел апелира прасетата в задните дворове да бъдат унищожени с цел домашна консумация

Случаят с Африканската чума по свинете не е нов, а пореден, каза зам.-кметът на Тервел Дияна Илиева пред журналисти.

Зам.-кметът на Тервел апелира прасетата в задните дворове да бъдат унищожени с  цел домашна консумация

АЧС в силистренското село Кайнарджа миналата година също беше много близо до границата на община Тервел. Голяма част от селата ни и тогава попадаха в инфектиранта зона, коментира тя. 



Зам.-кметът уточни, че са създали необходимия ред за ограничаване на заразата и щетите сред домашните животни. Тя отбеляза и факта, че сме в период след Коледните празници, в който значително популацията на прасета е намаляла по обективни причини. Дияна Илиева допълни, че до дни се очаква да приключи преброяването на домашните прасета.

Тя апелира да бъдат унищожени прасетата в т.нар. задни дворове с цел домашна консумация. Освен това призова да се спазват мерките за дезинфекция и да се внимава с осеменяването на животните, защото АЧС може да се прояви и чрез заразен семенен материал.

По думите й към момента няма паника в населението. При предходните случаи в община Тервел не сме регистрирали случай, в който частен стопанин да е претърпял щета. С изключение на това, че трябваше в по-спешен порядък да бъдат ликвидирани животните в домашните дворове, каза зам.-кметът на Тервел. 

Тя сподели, че се надява Африкнската чума по свинете да не се разраства, но трябва да бъде отчетен и фактът, че тя не засяга хората, което е хубаво.

“Мисля, че в момента по-тревожен е случаят със заболяването от морбили, което е адресирано към децата и там също трябва да положим усилия за ограничаване на заразата. При положение, че има случай във Варна наистина е тревожно. Все пак ние живеем в община Добрич, която комуникира с община Варна по интензивен начин. Наше рутинно задължение е да се следят имунизационните календари”, заяви зам.-кметът Диаяна Илиева.