Специалист по здравни грижи: Младите започват да учат с ясното съзнание, че ще работят в Германия, Англия или Турция

Протест на специалисти по здравни грижи ще се проведе на 1 март от 12 до 13 часа пред сградата на Община Добрич.

Специалист по здравни грижи: Младите започват да учат с ясното съзнание, че ще работят в Германия, Англия или Турция

Заявление е подадено в законно установения срок в деловодството на Общината, съобщиха от там.



Протестът се организира спонтанно във фейсбук. Всичко започна с публикация на една колежка от София, която призова да не мълчим и да протестираме, нещо, което ние правим от повече от 20 години – да обясняваме положението и липсата на кадри в системата, съобщи за Добрич онлайн Мария Димитрова от Добрич – член на Управителния съвет на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи /БАСЗГ/. 

Тя обясни, че организацията подкрепя протеста на 1 март. На тази дата специалистите по здравни грижи ще сложат на ревера си трикольорни или сини лентички.

Мария Димитрова съобщи, че в момента в страната вървят две паралелни подписки и едната не изключва другата. Докато в подписката, която е по повод протеста на 1 март, са малко повече синдикални искания, в другата - на съсловната организация, са включени неща, които биха направили нашата професия привлекателна и бихме стимулирали млади хора да започнат да учат, за да не се оголи в следващите години системата, обясни тя. 

„Средната възраст на работещите професионалисти по здравни грижи е над 55 години и това е официална статистика не само на асоциацията, но и на Министерството на здравеопазването, на РЗИ. Положението е плачевно – каза Димитрова. - Истината е, че ако в този момент всички пенсионери спрат да работят системата ще е в колапс. Ако ние спрем да работим на две места, някои и на три, а те работят заради недостатъчните средства, които получават, за да закърпят бюджета, ще се затворят не само отделения, а и болници“. 

Мария Димитрова е медицинска сестра в АГ-отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Сподели, че и тук средната възраст на специалистите по здравни грижи е 55 години. По думите й, при встъпването си в длъжност изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Светозар Байчев е изнесъл данни, според които не достигат 50 медицински сестри, а също и клинични и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, акушерки.

„В нашия град не се връщат. От Добрич не отиват да учат. Учат единици с ясното съзнание, че ще работят в Германия, Англия, в Турция, но не и в България“, сподели Димитрова. Тя посочи, че положението не е еднакво в нашата област, защото различни са собствениците на лечебните заведения, различен е лимитът на здравната каса, различно е финансирането на ДКЦ-ата, на училищно и детско здравеопазване. И допълни: „А ние сме все с еднаква квалификация. От болницата към другите структури вървят специалисти, но в обратна посока специалисти не идват“.

Ние няма да спрем до тук. Този спонтанен протест няма да е първият нито последен, категорична е Мария Димитрова. „Защото нещата наистина вече много ескалираха. В момента искаме и обществото да ни подкрепи и да каже: „Хора, ние имаме нужда от вас“. Според специалиста по здравни грижи протестът няма да е само за пари, а и за условията на труд, за отношението на обществото. 

„Излизаме на протест, защото всеки недоволен пациент смята, че може да ни бие, да ни обижда и псува и никой нищо да не му прави. Което е жалко – хора напускат професията, защото са бити и унижавани. Сменят я, защото специалистът по здравни грижи казва: „Ще стана една продавачка, ще ми свърши смяната и ще си тръгна и не отговарям за човешки живот. И ще съм по-добре платена“, допълни Мария Димитрова. 

Снимка: nova.bg