Баба Марта гостува на Общинска администрация в Генерал Тошево

По инициатива на народно читалище „Светлина – 1941“ днес Баба Марта навести Общинска администрация в Генерал Тошево.

Баба Марта гостува на Общинска администрация в Генерал Тошево

Тя поздрави кмета Валентин Димитров, неговите заместници и всички служители. Закичвайки традиционната червено-бяла мартеница на кмета, Баба Марта пожела успех, благополучие и просперитет на цялата община, здраве и усмивки на всички граждани и по-светли дни.




Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на седми век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана, припомнят от Община Генерал Тошево. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял и червен конец и пуснала птичката да предаде посланието ѝ за здраве и любов.

Точно с такива послания, с много усмивки и ведро настроение Баба Марта накичи с ръчно направени мартенички служителите на Общинска администрация и граждани, след което продължи по пътя си към детските градини в Генерал Тошево.


Малко по-късно деца от Общински младежки съвет вързаха голяма мартеница на входа на сградата на Общината с надеждата тя да донесе здраве на всички. За поредна година и едно от дърветата в центъра на града беше украсено с малки и големи мартеници.