Арх. Коларов: Не е проблем Общината да инвестира в детски площадки, но трябва да е ясно кой ще ги стопанисва

Прекрасно е да бъдат изграждани нови детски площадки. Хората им се радват, но само първите няколко месеца, коментира за Добрич Онлайн арх. Боян Коларов, зам.-кмет "Устройство на територията".

Арх. Коларов: Не е проблем Общината да инвестира в детски площадки, но трябва да е ясно кой ще ги стопанисва

Той даде пример с новата площадка в кв. „Балик“. Хората не пазят. Не можем да назначим по един полицай на всяка площадка да дежури денонощно, заяви арх. Коларов във връзка с предвидени промени в Наредба №1 от 2009 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.



Според тях стопаните на детски площадки ще трябва да изготвят и актуализират списък с поддържаните и контролираните от тях съоръжения. Съобразно нормативните изисквания в плановете си за контрол и поддържане на площадките за игра те ще определят мерките, средствата, сроковете и отговорниците за поддържането им.

Зам.-кметът сподели статистика, че в Добрич официално има 52 места за игра. Опитваме се с големи лишения, от страна бюджета на Общината, да ги поддържаме, категоричен бе той.

Арх. Боян Коларов обясни, че в Наредбата на МРРБ има три вида контрол на площадките. Единият вид се осъществява на всеки от 7 до 10 дни, вторият на 3-4 месеца и третият - веднъж годишно. Единият вид не замества другия, трябва да бъдат осъществявани всичките. Годишният задължително е външна услуга. Има фирми, които искат по 300 лева на площадка, за да я обследват и да напишат предписание, коментира той. По думите му няма община, която да може да си го позволи от гледна точка на средствата.

Представяте ли си, ако поддържаме всичките 52 площадки, как трябва всяка седмица или три пъти в месеца да имаме доклад за всяка площадка и отделен друг за всеки 3-4 месеца. В Общината ще бъде необходим специален отдел, който само да ходи и обследва, категоричен е арх. Коларов.

Лесно е да се каже - сложете камери, допълни зам.-кметът. Той коментира факта, че и те са разход - монтиране, поддръжка, въвеждане в експлоатация и някой трябва да следи тези камери, за да реагира при евентуални вандалски действия.

Няма проблем в разходването на средства за площадка. Да, скъпо е, но е еднократен разход. Винаги може да бъде планиран и осъществен. Но оттам нататък задължението е вече завинаги - за поддръжката на това място.  Това задължение трябва да бъде по някакъв начин обезпечено, а в момента то не е. Това ни връзва ръцете, каза арх. Коларов.

Според него дори и Общината да инвестира в детски площадки, трябва да бъде само при условие, че е предварително ясно кой ще ги стопанисва и кой ще носи отговорност за тях. Ако това е съгласно Наредба №1 от 2009 г. някой трябва да поеме задълженията, разписани в нея. Само тогава би трябвало да похарчат обществени средства и да се създаде определената площадка. След като бъде създадена, се предава и вече този, който я вземе, решава дали ще се събират такси и прочие, каза ахр. Боян Коларов.