Изложба „Народна астрономия и метеорология” представят в Музея в градски парк „Св. Георги“

Народните представи за звездното небе, слънцето, луната, звездите и кометите, както и за метеорологичните явления са илюстрирани в изложбата.

Изложба „Народна астрономия и метеорология” представят в Музея в градски парк „Св. Георги“

Етнографският музей в Пловдив и Регионалният исторически музей – Добрич представят интерактивната изложба „Народна астрономия и метеорология”, която ще бъде открита на 20 март от 17.30 часа в Музея в градски парк „Св. Георги“ в Добрич.



Вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията включва народната астрономия, както и откриване на космически цикли, които имат въздействие върху растежа и живота на земята. Народната метеорология се състои в предсказването на времето по растенията, животните или природните явления.

Етнографският музей в Пловдив съхранява народната материална култура съхранява, но също така пази народните традиции, вярвания и обичаи, като ги представя по актуален и интерактивен начин. Можете да откриете светогледа на предците ни като усетите мъглата като Змей, бълващ дим от ноздрите си, да видите как на Гергьовден всяка капка става на жълтица, да срещнете Голямата мечка и да научите много интересни методи за познаване на времето по природни явления, растения и животни, да се научите как се правят гадания и магии, да преоткриете съзвездията по интерактивен макет на северната небесна полусфера, да се забавлявате с гатанки и приказки.