Какво се случи в Добрич през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 11 до 16 март

Какво се случи в Добрич през изминалата седмица?

Валерия от Добрич отново продава изработени от нея икони, за да осъществи своя мечта. Целта е да събере средства за състезание по художествена гимнастика в Кипър, където да покори нови върхове.



За пореден път спортен клуб „Алексия” с ръководител Севдалина Мавродиева-Нейкова се представи отлично в международна танцова надпревара. Голямата награда за хореография и четири първи места спечелиха  от шампионат в Русе.

Сигнал за незаконно захранване с питейна вода на няколко села и част от Добрич проверява прокуратурата. 

С постановление на прокурор от Районна прокуратура в Добрич образуваха досъдебно производство във връзка с изградено в Батово съоръжение за използване на повърхностни води.

Водата за питейно-битови нужди в Добрич отговаря на нормативните изисквания. Това сочат резултатите от извършен анализ на 17 проби, взети от различни пунктове при крана на потребителя в населените места от зона Стефаново, включително и от помпена станция Батово 2.

Ремонтите на бул. „Добричка епопея” и ул. „П. Хитов” в Добрич възлизат на близо 4 млн. лв. Изпълнителите ще бъдат ясни до края на април. 

Констатирани са нови случаи на Африканска чума при диви свине в землището на Държавното ловно стопанство „Каракуз“, област Силистра, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. „Каракуз“ се намира в непосредствена близост до територията с последното намерено умряло диво прасе с положителна проба за африканска чума. Припомняме, че случаят бе установен на 25 февруари в землището на село Каблешково на територията на община Тервел.

Мечките от добричкия Зоопарк се събудиха от зимен сън. В момента те се чувстват добре и ги захранват. Предстои почистване на терена и подмяна на водата на езерата им, за да бъде свежа. 

53 чувала с отпадъци събраха доброволци от почистване на Дуранкулашкия плаж. Над 2,5 км. от плажната ивица е почистена. 

Приключи реализацията на проект „Енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради в град Добрич“ по оперативна програма „Региони в растеж“. Обновиха изцяло за над 3 милиона лева 9 жилищни блока в Добрич.

Близо 50 автомобила са вдигнати досега от паяка, най-честите нарушения са в центъра на Добрич. Екип от 8 души е ангажиран с дейността на репатратора в Добрич. 

18 проекта за чиста околна среда за 140 000 лева разработиха в община Добричка. Темата тази година е „Обичам природата – и аз участвам“. Разработените предложения са депозирани до посочения краен срок за кандидатстване на обявения от МОСВ И ПУДООС конкурс.

Социалистите от град Добрич проведоха пето заседание на 23-та Общинска конференция на БСП – Добрич. Основното, което бе направено е утвърждаването на предложения за кандидати за  евродепутати, като номинираха 17 души.

Общините Тервел, Крушари и Генерал Тошево подпомогнаха с 64 хил. лв. добричката болница. Финансова помощ в размер на 5 000 лв. предостави на МБАЛ-Добрич община Крушари още миналата година.

11 блока в Добрич вече са санирани по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и са въведени в експлоатация. 

Регионалният исторически музей в Добрич организира работилници за младежи от 14 до 18 години, свързани с изработването на културни маршрути по проект mAPP my Europe. Експерти в областта на културното наследство ще представят интересни и непознати факти за места и събития в Североизточна България пред младите хора в града.

Турнирът по борба в Добрич е на 6 април. Осем таланти от СК „Добруджански юнак“ излизат на тепиха в международен турнир.

Добричлии доволни от обновения паркинг зад хотел "България", надяват се целият град да стане така. Тов става ясно след направена анкета на Добрич Онлайн. 

Нова аптека отвори врати през седмицата в Крушари. Жителите на малката добруджанска община се радват на новата социална придобивка след повече от петгодишно прекъсване.

Втори проект за дейности по консервация и реставрация в крепостта Залдапа внесе Община Крушари в Министерството на културата. Предвиждат се дейности в Епископска базилика №3, крипти в базилики №3 и №4 и епископска резиденция.