Белосайте дръвчетата, слънцето е опасно

Белосването на дърветата е операция, която е задължителна за овощните дървета в двора.

Белосайте дръвчетата, слънцето е опасно

Това мероприятие трябва да се провежда още в късна есен, когато растенията се подготвят за зимуване, но и в ранна пролет нанасянето на дезинфекциращ разтвор върху кората на дърветата е полезна грижа. Действайте преди фиданките да са се развили и причинителите на болести вече да са станали активни. Работи се основно по ствола на дърветата на височина 1-1,2 м, като е добре да се засегне и основата на клоните от първи порядък.


Целите на белосването са няколко. Първо, повишава се устойчивостта на растенията на болести. Второ, създава се благоприятно препятствие за различните вредители и се унищожават презимувалите ларви. Трето, кората и самото дърво стават по-издръжливи на температурните амплитуди през студеното време от годината и може да се избегне получаването на всякакви мразобойни. Белият цвят отразява слънчевите лъчи и не позволява кората да се нагрява, когато слънцето вече е силно. Така тя не се напуква и разслоява, което пък е отворена врата към различни заболявания и неприятели.

Как да белосате дърветата? Първо трябва да почистите с телена четка отмрялата кора по ствола и основните клони на дървото. След това е добре да почистите и почвата около него. На нея също може да се напръска от варовия разтвор, който е основният, който се използва за белосване. След това вземете дебела четка и нанесете от разтвора, като внимавате да намажете дебел слой, който да остане. Работете отдолу нагоре, като най-добре е да изпълнявате мероприятието сутрин, за да може до вечерта дървото да изсъхне.

Трябва да се има предвид, че младите дървета не бива да се третират по същия начин, както старите. Тяхната кора е по-млада и нежна и не трябва да се остъргва с четка. Когато има лишеи или мъхове по кората им, те трябва да се отстранят внимателно и след това раните да се обработят с дезинфекциращия разтвор. Бялата течност при младите дървета трябва да е с по-ниска концентрация на вар, защото може да ги изгори.

Най-честата рецепта за приготвянето на течността за белосване се състои от вода, гасена вар, син камък, прилепител (сапун или лепило), глина и тор. Сместа трябва да се разбие до гъста еднородна консистенция и след това да се нанесе на ствола на дървото.

Друг вариант е използването на бяла дисперсионна боя, която се комбинира със сапун, глина или тор, син камък и вода.