Дейността на полицията в Добрич е под средното за страната ниво

Положителна оценка за работата на добричката полиция даде зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев

Дейността на полицията в Добрич е под средното за страната ниво

„Спрямо другите областни дирекции на МВР дейността на колегите от Добрич е под средното за страната ниво, но старши комисар Панчев е предложил на професионалното ръководство организационни мерки, които ще допринесат за подобряване на ефективността и ефикасността на полицейската дейност”, каза днес в Добрич зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Той даде положителна оценка за работата на добричката полиция, но според него служителите трябва да положат повече усилия по отношение на латентната престъпност, основно по противодействие на корупционните престъпления и тези, свързани с наркотици.



Това стана ясно, след като беше представен годишния отчет на Областната дирекция на МВР – Добрич за 2018 година. На срещата присъстваха главен комисар Георги Арабаджиев – зам.-главен секретар на Министерство на вътрешните работи, старши комисар Стоян Темелакиев - зам.-директор на главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Красимир Кирилов - областен управител на област Добрич и Йордан Йорданов - кмет на град Добрич Йордан Йорданов.


Общо 2 231 криминални престъпления са регистрирани през изминалата година на територията на област Добрич, като малко над 50 на сто от тях са разкрити.

Бележи се драстичен спад по линия на грабежите. През 2018 година те са били 13, а през 2017 – 29. През изминалата година са били извършени 36 измами, срещу 55 за 2017 г. като телефонните измами са 8, срещу 28 за 2017-а.  Тук ст. комисар Панчев подчерта, че полицията не иска никакви финансови средства или ценни вещи от гражданите, за да свърши дадена дейност.  

Две убийства след  битови конфликти са били извършени на територията на областта, които са разкрити, същият е и броят им през 2017 година.  

По линия на пътната безопасност нараства броят на водачите, шофирали под влияние на наркотици и алкохол. През 2018 година са заловени 153-ма дрогирани шофьори, спрямо едва 17 през 2017 г. 9 517 нарушения, свързани с превишена скорост са констатирани през изминалата година, тежките пътнотранспортни произшествия са били 137, с 21 загинали и 168 ранени, хванати са и 599 неправоспособни водачи.