Медицински сестри: Ще стане като в туризма - ще се търсят кадри от Молдова и Украйна

Граждани и лекари подкрепиха протеста на специалистите по здравни грижи в Добрич

Медицински сестри: Ще стане като в туризма - ще се търсят кадри от Молдова и Украйна

„Парите са безкрайно малко абсолютно за всички медицински сестри. Накрая ще стане като в туризма – ще търсят сестри от Украйна, Молдова, ще дават много пари, но те няма да работят. Крайно време е отгоре да се помисли за решаване на проблема“. Това заяви Пепа Димитрова – медицинска сестра в „Училищно здравеопазване“ в Добрич. Днес тя бе един от десетките специалисти по здравни грижи, които се включиха във втория протест в нашия град. 



Излезлите да изразят недоволството си заявиха, че искат след като има Колективен трудов договор, задължително да получават договорените заплати. А не да се налага непрекъснато да излизат на протести и хората да си мислят, че вечно искат пари. „Искаме да работим спокойно, а не на две, три места, за да оцеляваме“, заявиха медицински специалисти.


„От началото на годината две от колежките напуснаха и сме на критичния минимум в отделението, налага се да работим почти денонощно“, сподели рентгеновият лаборант Йордан Йорданов. Той допълни, че ако не се вземат някакви мерки дълго няма да издържат така. „Напуснаха заради ниски заплати, отидоха в София за двойно по-високи. Едната колежка беше току-що завършила, с по-малко от година стаж“, допълни лаборантът.  

„Ние сме вечните сираци на системата, за нас винаги няма - заяви детската медицинска сестра Татяна Мендерова. - Накараха ни да съжаляваме, че сме избрали професията си и че работим в тази държава“. Здравният специалист допълни, че се чуди на младите хора как въобще някой започва да работи в България при тези условия. По думите на медицинската сестра колкото и да увеличат приема в колежите, и стипендии да дават децата пак ще излизат навън заради мизерните заплати. Тя изрази мнение за молбите за напускане, които бяха подали операционните сестри в МБАЛ в Добрич: „Те  са много важни за цялата болница, няколко отделения щяха да спрат да работят ако бяха напуснали. Ортопедично отделение, Хирургия, Неврохирургия спрат ли да работят, какво става с този областен град?“, попита Мендерова.

Като временно и недостатъчно задоволително определи споразумението с ръководството на болницата операционната медицинска сестра Златина Добрева. „Продължаваме да поддържаме всички искания на всички сестри в страната“, заяви тя.


Младо семейство лекари – ортопедът д-р Георги Желязков и д-р Кристина Желязкова, която сега специализира Педиатрия, бяха на протеста на специалистите по здравни грижи, за да изразят своята подкрепа. Според д-р Желязков, в болницата в Добрич много медицински сестри са изморени, отчаяни, обезверени, напускат. „Без сестри няма лекари. Без лекари няма болница. Без болница няма град“, категоричен е медикът. „Дойдох да подкрепя сестрите, защото те са нашия гръб, нашата опора. Без тях ние не можем да работим“, заяви д-р Желязкова. Тя посочи, че като пациенти не можем да съществуваме без медицинските сестри, без тяхната грижа и ежедневна помощ. Според бъдещия педиатър е жалко, че трудът им е унизително ниско заплатен и напускат - огорчени, обидени и разочаровани. 

 „Подкрепям протеста, защото съм гражданин на това общество. Смятам, че това е голям проблем“, заяви Милен Дочев – добричлия, дошъл да изрази подкрепата си. „Крайно време е да придобием гръцкия манталитет – по време на протест двама тръгват с искания, всички, като ги видят с плаката, застават като общество до тях. Дори не знаят за какво протестират, но знаят, че тези двама души са в беда. И ги подкрепят. Това е обществото“, категоричен е съгражданинът ни.