Цикъл от класически великденски концерти предлага Община Добрич през април

Поредицата Великденски концерти, реализирани преди година от Общината по идея на органистката Мария Славова е на път да се превърне в традиционен празник и подготовка за духовното извисяване преди Великден.

Цикъл от класически великденски концерти предлага Община Добрич през април

Богата палитра от произведения, обединени в заглавието Basso Ostinato ще представят Мария Славова в партньорство с Ирина Олшанска - цигулка. Доц. Сабин Леви - органист и разностранен музикант е включил и четири свои хорални прелюдии. Стефан Далчев - орган и Магдалена Далчева - виолончело ще поднесат тематично подбрана програма. Цикълът включва и концерт на Български камерен оркестър - Добрич с Диригент Алексей Измирлиев, който ще ни изненада с програма Английски барок.



Всички изпълнители с вълнение споделят благодарността си за възможността да се изявят пред добричка публика, известна с високите си изисквания и естетски критерии за сериозна музика от такъв клас. Както и за шанса да свирят на уникалния инструмент в Концертна зала „Добрич“.

Целият месец април е пропит със символика - на възраждащата се природа и пролетното безметежие, но и на сериозното духовно стремление да приемем чудото на Възкресението.

За християните този период е особен - тежката борба със себе си, с изкушенията, с трудностите в света трябва да е озарена от светлината на вярата. Защото именно вярата дава сили да се изпие горчивата чаша на страданието и чрез смирение да устояваме.

Този Великденски цикъл е в духа на светлите християнски традиции да се отбелязват подобаващо важните периоди в живота на Исус Христос, в църковната година и в земните ни дни.

Подарете си тези концерти, доведете близките си, образовайте децата си чрез строгостта и финеса, силата и лиричността, чрез вдъхновяващото въздействие на класическата музика.

Всички концерти са от 18.30 часа. Билети на касата на Концертна зала „Добрич“

4 АПРИЛ 2019 - BASSO OSTINATO

КОНЦЕРТ НА МАРИЯ СЛАВОВА - ОРГАН И ИРИНА ОЛШАНСКА - ЦИГУЛКА

ПРОГРАМА

- Дитрих Букстехуде (1637-1707) - Шакона ми минор BuxWV 160

- Йозеф Райнбергер (1839-1901) - Тема с вариации оп. 150

- Йохан Себастиан Бах (1685-1750) - Пасакалия до минор BWV 582

-  Хейнрих Игнац Франц фон Бибер (1644-1704) - Пасакалия

- Макс Регер (1873-1916) - Интродукция и пасакалия ре минор

- Томазо Антонио Витали (1663-1745) - Шакона сол минор

Мария Славова е концертиращ органист, пианист, корепетитор, музикален педагог и преподавател по пиано. Завършила е АМТИИ гр. Пловдив. Специализирала е орган при проф. Нева Кръстева. Участвала е в майсторски класове по орган на професорите: Карин де Пастел - Австрия; Рудолф Юнгвирт - Австрия; Кристоф Богон - Германия; Мартин Бьокер -Германия; Саймън Хардън - Великобритания Ернст Вали -Австрия и др. Във възходящата й кариера има реализирани многобройни самостоятелни органови рецитали, както и участия в съвместни концерти със световноизвестни музиканти. През 2017 г. специално е поканена за церемонията по инаугурацията на органа в гр. Сливен съвместно със Симфоничен оркестър – Сливен. Активно участва в културния живот на гр. Добрич с участия в музикални спектакли, тържествени церемонии и други събития под егидата на Община гр. Добрич.

Ирина Олшанска е родена в Украйна. Завършила е Национална музикална академия „Пьотр Илич Чайковски“ в Киев. Защитава солова аспирантура по цигулка в Национална музикална академия „Микола Лисенко“ в Лвов. Преподавала е цигулка и камерен ансамбъл в

Националния институт по музика „Рейнолд Морицевич Глиер“ в Киев. Водила е активна концертна дейност в Украйна, САЩ и някои Европейски държави като солист цигулар и като част от различни камерни състави. Към настоящия момент се изявява в струнен квартет и след спечелен конкурс за солист-инструменталист е член на Български камерен оркестър - Добрич под диригентството на Алексей Измирлиев.

9 АПРИЛ 2019 - КОНЦЕРТ НА ДОЦ. САБИН ЛЕВИ - ОРГАН

ПРОГРАМА

- Франсоа Купрен (1668-1733) - Qui tollis

- Луи-Никола Клерамбо (1676-1749) - Suite de Deuxiėme ton

- Й. С. Бах (1685-1750) - Triosonata No.4 in E minor, BWV 527

- Сабин Леви (р.1970) - Четири хорални прелюдии основани на сефарадски песни

Сабин Леви е роден през 1970 г. в София. Завършва СМУ „Л. Пипков” като пианист. От 1976 г. до 1990 г. участва в редица концерти като пианист, органист и композитор в България. През 1990 г. е приет в НМА ”Проф. П. Владигеров”, София, където учи композиция при проф. Ал. Танев и проф. В. Заимов. През 1995 г. завършва Йерусалимската Музикална Академия, а през 2004 г. защитава двоен докторат по композиция и орган в Канзаския Университет, САЩ. Той е активен като концертен органист, клавесинист, композитор, карилонер, преподавател, автор, съавтор и редактор на академични публикации и книги. Доцент - преподавател по полифония и орган в НМА „Проф. П. Владигеров“, София. С разностранния си музикален талант е добре познат в САЩ, Израел и Европа. Концертира в България и по света, ръководи майсторски класове, участва в международни семинари и конференции. Лауреат е на международни конкурси по композиция и орган и е бил стипендиант на „Ruth and Clarence Mader Memorial Scholarship Grant“, „Jellison scholarship-University of Kansas“, „Brigham Young University“, „America-Israel Cultural Foundation“. Има десетки записи в наши и чужди медии, изнася органови рецитали и участва в концерти съвместно със световноизвестни музиканти.

16 АПРИЛ 2019 
КОНЦЕРТ НА БЪЛГАРСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР - ДОБРИЧ ДИРИГЕНТ АЛЕКСЕЙ ИЗМИРЛИЕВ

ПРОГРАМА

Английски Бaрok и XX век

- Джеремия Кларк (1674-1707) - Марш на Датския принц

- Уилям Бойс (1711– 1779) - Симфония № 2

- Хенри Пърсел (1659-1695) - Добродетелната съпруга (Z 611) - Сюита, Z. 628

- Хенри Пърсел (1659-1695) - Kрал Артур - Сюита, Z. 628

- Бенджамин Бритън (1913-1976) - Прoста симфония Op. 4

22 АПРИЛ 2019 
КОНЦЕРТ НА СТЕФАН ДАЛЧЕВ - ОРГАН С УЧАСТИЕТО НА МАГДАЛЕНА ДАЛЧЕВА - ВИОЛОНЧЕЛО

ПРОГРАМА

- Франсиско Кореа де Араухо (1583/84-1654) - Тиенто от седмия тон

- Дитрих Букстехуде (1637-1707) - Праембулум във фа диез минор

Две български духовни песни за виолончело и орган - w Господи помилуй и

- Добри Христов (1875-1941) - Во Царствие Твоем

- Йозеф Райнбергер (1839-1901) - Елегия оп. 150

- Камий Сен-Санс (1835-1921) - Серенада за виолончело и орган

- Йордан Гошев (р. 1960) - Прелюд и фуга

- Йохан Себастиан Бах (1685-1750) - Хорал „О, Агнец Божи, невинен“ BWV 656 , Хорал „Христос лежеше в оковите на смъртта“ BWV 695, Фантазия и фуга в сол минор BWV 542

Стефан Далчев е роден в София. Като студент по пиано в класа на К. Ганев в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ спечелва конкурс и получава държавна стипендия за да учи орган в Академията за музикални изкуства “Леош Яначек” (JAMU), Чехословакия при проф. Алена Весела. Завършва Висшето Училище за Музика “Ференц Лист” в Германия - орган и чембало. Специализира в Международната Академия за органисти в Хаарлем, Холандия. Изнася рецитали и участва в ансамбли като органист, чембалист и пианист в големите европейски музикални центрове, както и в Южна Африка. Реализира множество записи за български и чужди медии и СD. Преподавал орган и чембало в Университета в Стеленбош, ЮАР и в АМТИИ, Пловдив. Преподава в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград, където в края на февруари т.г. защитава дисертационен труд относно интерпретацията на бароковата музика.

Магдалена Далчева завършва с отличие НМА “Проф. Панчо Владигеров“ в класа по виолончело на проф. Здравко Йорданов. Специализира виолончело и камерна музика и има майсторски класове в международни академии за камерна музика. Един от основателите на Българско клавирно трио, с което става лауреат и носител на І награда на VІІ Общобългарско състезание за певци и инструменталисти. Концертира в Европа, Южна Африка, Китай и Корея. Участва като камерен музикант на редица международни фестивали. Има издадени четири СD с камерна музика, както и записи за наши и международни медии. Била е помощник-концертмайстор в камерния оркестър на БНР. Свирила е в Симфоничния оркестър на Кейптаун, ЮАР. Преподавател по камерна музика в НМУ „Л. Пипков”, София. Стефан и Магдалена Далчеви концертират заедно като камерен ансамбъл- орган, чембало или пиано и виолончело. Често разширяват формацията си и с други камерни музиканти.