Нови случаи на Африканска чума при диви свине в областите Добрич и Силистра

27 положителни проби при диви свине и едно огнище при домашни в областите Добрич, Варна и Силистра са потвърдени от 31 август м. г.

Нови случаи на Африканска чума при диви свине в областите Добрич и Силистра

Нови случаи на Африканска чума при диви свине в община Тервел и в силистренската община Алфатар констатира Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/. Изпитването на взетите проби от Националната референтна лаборатория в София потвърди наличие на вируса при общо 3 животни.  



От БАБХ съобщават, че от 31 август 2018 г. до 20 март са потвърдени 1 огнище при домашни свине в стопанство тип „заден двор“ във Варненска област и 27 положителни проби при диви свине в областите Силистра, Добрич и Варна. Последните са установени при диви прасета, открити при претърсване на регионите в резултат на изпълнение на заповеди на изпълнителния директор на агенцията.

Съгласно Стратегията на Европейския съюз за АЧС (SANTE 7113/2 015) и принципите за регионализация при контрола на заболяването при диви свине, и предвид локализацията на всички положителни случаи досега са създадени инфектирана и буферна зони. Не спират дейностите по претърсване в инфектираните зони за откриване на болни животни или трупове на диви свине.

Домашните свине от ограничителните зони (инфектирана и буферна) подлежат на завишен контрол преди движение чрез извършването на клинични  прегледи и лабораторни изследвания. Позволява се движение на свине само между стопанства с високи мерки за биосигурност.

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ прилага всички мерки в съответствие с действащото европейско и национално законодателство. 

От агенцията напомнят, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине, напомнят от БАБХ.