Откриха обновеното отделение по хемодиализа в болницата, което от 1 993 г. не е било ремонтирано

С водосвет официално откриха обновеното отделение по хемодиализа в МБАЛ - Добрич

Откриха обновеното отделение по хемодиализа в болницата, което от 1 993 г. не е било ремонтирано



“Такъв основен ремонт не е правен от влизането ни в тази сграда през 1 993 година”, заяви началникът на отделението по хемодиализа д-р Светла Илиева, която благодари на всички спонсори. 

По нейни думи в отделението по хемодиализа работят трима лекари, двама технолози, десет медицински сестри и четирима санитари. Три сестри са на втори трудов договор, има и две жени, достигнали пенсионна вързаст. Д-р Светла Илиева коментира, че има 53 пациенти, които са на трисменен режим по 4 часа. Според нея броят на диализно болните ще се увеличава, а причината е слабата профилактика. 


“14 човека са в листата на чакащите трансплантация на бъбрек от отделението. Има пациентка, която от 16 години е на диализа, но не е в листа на чакащите”, сподели д-р Илиева. 

“Реновирането на отделението по хемодиализа не е единствената добра и радостна новина. Утре или вдругиден ще сключим договор с фирмата, спечелила обществената поръчка за доставка на компютърен томограф от ново поколение”, съобщи изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Светозар Байчев.  Той уточни, че скоро болницата ще разполага с два скенера, за да може да преодолее пациентския потоп и трудностите, свързани с тази дейност.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването отпусна средства на болниците в страната  за закупуване на хемодиализни апарати. Сумата, която получи МБАЛ - Добрич беше 130 000 лева. С тях закупиха седем нови апарата. Освен това отделението беше напълно ремонтирано и обновено със средства на лечебното заведение и спонсори. Подменена е дограмата, отоплителната система, осветлението, подовите настилки и монтирани са окачени тавани.

Общините Тервел, Крушари и Генерал Тошево също подпомогнаха болницата в Добрич с 64 хил. лв. добричката болница. 

Община Тервел се ангажира със закупуването на артроскоп - прецизна техника за ортопедията, която е на стойност 24 000 лв. 35 000 лв. предоставиха на МБАЛ - Добрич от Община Генерал Тошево за закупуване на ехограф, а през миналата година Община Крушари подпомогна болницата с 5 000 лв.