Стивън Тайлър от „Аеросмит“ навършва 71 години

Стивън Виктор Таларико, по-известен като Стивън Тайлър, е роден на 26 март 1948 г. в Ню Йорк и днес той навършва 71 години.

Стивън Тайлър от „Аеросмит“ навършва 71 години

Баща му Джовани Таларико е учител по музика. Стивън има руски и германски корени в рода си, както и далечна връзка с индианското племе чероки. Има по-голяма сестра – Линда.



След като се мести в Бостън през 60-те, Тайлър свири в няколко различни банди и през 1970 година основава Aerosmith заедно с Том Хамилтон и Джо Пери. Въпреки проблемите си с наркотиците Стивън Тайлър става световноизвестен, а Aerosmith се превръща в една от легендите на рока. Псевдонимът му е "Демонът на писъците”.

През 1973 година излиза дебютният албум на групата - "Aerosmith", който включва и първия им хит "Dream On". В началото много ги сравняват с The Rolling Stones заради приликата в звученето на песните им и между двамата вокалисти на групите – Стивън Тайлър и Мик Джагър. Но с издаването на третия си албум "Toys in the Attic" през 1975 г. групата успява да се наложи на сцената на рока.

През 1976 и 1977 г. издават два албума. До края на десетилетието групата започва да се разпада. Фронтменът се опитва да прибави нови членове към бандата на мястото на онези, които я напускат, но без особен успех. По това време той е вече зависим от наркотиците. До средата на 80-те Тайлър се е възстановил след рехабилитационна програма и групата се завръща в оригиналния си състав през 1987 г. с албума "Permanent Vacation". Продължават да работят и да издават нови албуми и през 90-те.

През 2006 г. Тайлър преживява операция на гърлото, която заплашва да прекрати кариерата му. През същата година обявява, че се е лекувал от Хепатит C, като вече се смята за напълно излекуван.

През 2011 година с групата започват работа по нов албум "Music from Another Dimension!", който излиза на 6 ноември 2012 г. Правят турне в Латинска Америка и Япония, а после стартират и Global Warming Tour.

Любопитно е да се отбележи, че вокалистът е на 21-во място в класацията VH1's 100 Sexiest Artists.

Стивън Тайлър има четири деца. През 1976 г. има връзка с Бебе Бюел, от която има една дъщеря – актрисата Лив Тайлър. От модела Сиринда Фокс има една дъщеря – Миа Тайлър. Заедно с Тереса Брик имат две деца – Челси и Тай. А днес, той вече е горд дядо. В допълнение, автобиографията на Стивън Тайлър, която излезе през лятото на 2011-та се превърна в бестселър.

Източник: Радио 1