Добри Добрев: Мисля за спешните неща, които трябва да се направят във Военното гробище

“Отсега нататък мисля какви проекти има и кои са спешните неща, които трябва да се направят във Военното гробище в Добрич”.

Добри Добрев: Мисля за спешните неща, които трябва да се направят във Военното гробище

Това съобщи за Добрич Онлайн директорът на Регионалния исторически музей Добри Добрев. Той отправи благодарност към всички, положили усилия, за да стане Военното гробище обект с национално значение. 



Военното гробище в Добрич става обект с национално значение

Добри Добрев коментира, че това са усилия от 2014-а година. И много по-рано е имало опити от колеги Военното гробище да получи нужния статут, уточни директорът на РИМ. По думите му това е коствало време, нерви и работа на много хора - настоящи и бивши служители на музея. Той подчерта, че това е третият обект с национално значение в Добрич, останалите два са  къщата музей на Адриана Будевска и тази на Йордан Йовков. 

“Вече всички чествания ще се случват на обекта. Освен това имаме и други възможности”, сподели директорът на РИМ. Той обясни, че за кандидатстване в програми с по-сериозно финансиране се изисква обектът да бъде с национално или световно значение. “Отсега нататък музея и Община град Добрич могат да кандидатстват в проекти, с които да бъдат направени много повече дейности от тези, които вършим в момента”, каза Добри Добрев. Според него възможността за по-мащабна работа вече е голяма.

“Сега реализираме проект по „Дунав“ 2014-2020, но там финансирането е скромно. Да, успяваме да свършим немалко работа, но буквално е на парче”, сподели директорът на РИМ. 

Той коментира, че Военното гробище ще придобие друг вид по-нататък. “По принцип има позволени определен брой дейности, както в момента реновираме част от надгробията и този процес трябва да продължи”, каза Добри Добрев. По думите му има много неща, които трябва да се направят занапред.