До челни места достигнаха шахматистите от ШК „Добруджа 2013” край морето

Пет деца от Добрич демонстрираха умения в турнира „Морски тюленчета”

До челни места достигнаха шахматистите от ШК „Добруджа 2013” край морето

Второто издание на републиканския турнир по шахмат за деца „Морски тюленчета” премина на брега на Черно море в село Тюленово. В надпреварата се изявяваха таланти от Варна, Бургас, Троян и клубове от Добричка област. Участие в турнира, преминал под патронажа на Община Шабла, взеха и пет деца от ШК „Добруджа 2013“ /Добрич/. Те си оспорваха челните места и отличията в три възрасти - до 10, 12 и 14 години.




С най-добри игри на черно-белите полета и успешно класиране от младите добруджанци беше Тодор Георгиев. С постоянство и ясни идеи ученикът в СУ „Св. Св. Кирил и Методий” триумфира в групата до 10 години. Трети в същата възраст се нареди Явор Нончев от СУ „Д. Талев”.
До втора позиция в групата на момчетата до 12 години достигна Йордан Нанев от ОУ „Хан Аспарух”. Също втори, но при 14-годишните участници, завърши Илиян Реза от СУ „Л. Каравелов”.


За подготовката на младите добрички шахматисти отговаря Галин Костов, който даде висока оценка за нивото на надпреварата и цялостната организация. Домакините бяха подготвили купи, медали, грамоти и предметни награди за най-добре представилите се участници. Идеята на организаторите от Община Шабла е състезанието да се утвърди в националния календар и да стане традиционно, като се даде шанс за изява на таланти от всички части на България, сподели наставникът.
Следващото изпитание пред шахматистите от ШК „Добруджа 2013” е през лятото. Касае се за силен турнир в Трявна, насрочен за 15 юни, където местните дарования ще трябва да отстояват завоюваните позиции в древната игра.