Деца от Добрич и областта ще засадят дървета в Седмицата на гората

С поредица от прояви, насочени основно към учениците, Държавните ловни стопанства в Добричка област ще отбележат Седмицата на гората

 Деца от Добрич и областта ще засадят дървета в Седмицата на гората

Стартът на инициативите по повод Седмицата на гората в ДГС - Добрич ще бъде даден на 30 март от 10 часа. Граждани и ученици ще участват в залесяването на Горския парк „Дъбовете“. На 3 април е предвидена среща с ветерани лесовъди, работили дълги години в горското стопанство. На 8 и 17 април от 10 часа ще се проведе инициативата „Лесовъд за един ден“. Експерти от стопанството ще гостуват на децата от ДГ „Пчеличка“ и ученици от СУ „Свети свети Кирил и Методий“ в Добрич. Заедно с тях ще бъдат залесени фиданки в Горския парк „Дъбовете“.


В ДЛС - Балчик програмата за Седмицата на гората е насочена изцяло към деца и ученици от Белия град. От стопанството са закупили къщички за птици, които ще бъдат поставени на различни места заедно с деца от ДГ „Здравец“. Две дръвчета ще залесят посетителите на кръжока по екология към СУ „Христо Ботев“ в Балчик в двора на училището, а 20 фиданки ще засадят учениците от МПО „Млад огнеборец“ в Шабла. В инициативата „Лесовъд за един ден“ ще се включат първите класове на ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“. На децата ще бъде обяснено как се залесява с жълъд и как с фиданка.

Залесяване с деца, възрастни хора и служители на държавни и общински администрации ще има през Седмицата на гората и в ДЛС -Тервел. Официалното откриване ще бъде на 1 април, а на следващия ден деца от ДГ „Първи юни“ ще засадят дървета в двора на детското заведение. Лесовъдите ще им разкажат за гората и нейните обитатели. На 3 април горски и деца от ОДК „Малкия принц“ ще учат, играят и залесяват в двора на комплекса. От ръководството на стопанството са решили да уважат и възрастните хора от дома в село Полковник Садово, с които ще залесяват дръвчета в двора, за да направят парка на социалното звено още по-красив и зелен. По традиция в края на Седмицата на гората служители на Община Тервел и горскотото стопанство залесяват в парка на църквата „Свети Георги“.

През тази година Седмицата на гората преминава под мотото: 140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората.