Изложба „Превъплътителката Адриана Будевска“ представя в София Историческият музей

Проявата е посветена на днешния Международен ден на театъра

Изложба „Превъплътителката Адриана Будевска“ представя в София Историческият музей

Изложба „Превъплътителката Адриана Будевска“ ще представи в Къщата на София в столицата Регионалният исторически музей в Добрич. Тя ще бъде официално открита на 2 април в 19 часа. Това е най-значителната проява, с която добричкият музей отбелязва днешния Международен ден на театъра. 


С името на Адриана Будевска свързваме зараждането и утвърждаването на професионалния театър у нас в началото на ХХ век, припомнят от РИМ. Заедно с бележитите си колеги Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов, Христо Ганчев, Гено Киров, Маня Икономова, Васил Кирков, Вера Игнатова и други тя отдава младост, сили и талант за създаване на драматичното изкуство в България. 

Всеки даровит актьор има свой вътрешен усет, който му открива дверите на творческото превъплъщаване чрез припознаване по същина с дадения от драматурга образ, споделят от музея. Това е и акцентът в изложбата - да представи знакови роли, които първата драматична актриса създава за българската публика, да реконструира онази духовна същина на актьорското майсторство, която с тънката нишка на времето е съхранила най-пълно красотата, създадена от Будевска. 

„Щастливи сме, че поканата от "къщата с тополите" - последния дом на Будевска, завърна стопанката в своя дом в самия Ден на театъра, когато тя ще посреща специални гости, а самото откриване на 2 април е символичната връзка със 140-годишнината от обявяването на София за столица (на 3 април)“, посочват от Историческия музей.