Днес отбелязваме "Часът на земята"

Мотото и тази година е „Свържи се с природата”

Днес отбелязваме "Часът на земята"

„Часът на Земята” е най-голямата природозащитна инициатива в света. Провежда се винаги в последаната събота на март от 20.30 до 21.30 часа.  



По време на  инициативата милиони хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички отправяме призив за по-устойчиво бъдеще.

Община Добрич  ще изрази своята съпричастност към световната инициатива като загаси част от фасадното осветление на Дом-паметник „Йордан Йовков“, храмовете „Света Троица“ и „Свети Георги“ и малка част от уличното осветление в тези райони. 

Към глобалната инициатива ще се присъедини и Община Каварна като изгаси част от фасадното осветление на сградите на Общинска администрация, Народно читалище „Съгласие-1890” и Художествена галерия „Христо Градечлиев“ в крайморския град.

Часът на Земята е световна инициатива, която привлича вниманието на хората към проблемите на околната среда и им дава възможност да заемат активна позиция в решаването им. Кампанията започва през март 2007 г. в Австралия. През изминалото десетилетие инициативата се превърна в най – популярната кампания с участници от над 170 държави и над 7000 града, с подкрепа от правителства и бизнеси – обединени в общи действия за защита на природата и биоразнообразието и справяне с климатичните промени. В България кампанията се провежда от 2009 година като миналата година в нея участвали 110 общини.