Ботаническа градина с площ 4 декара изграждат възпитаници на ЧСУ „Леонардо да Винчи“ (+ СНИМКИ)

Идеята ни е да излезем извън училищната сграда и да учим и в градината, сподели директорът на частното училище Нели Николаева

Ботаническа градина с площ 4 декара изграждат възпитаници на ЧСУ „Леонардо да Винчи“ (+ СНИМКИ)

С голям ентусиазъм възпитаници на частно средно училище „Леонардо да Винчи“ и техните преподаватели изграждат собствена ботаническа градина. Идеята е Градината на Леонардо са се превърне в едно приветливо място, в което децата освен да си почиват и да се забавляват, да провеждат част от учебните часове и така да прекарват повече време сред природата.




Мястото, което се облагородява, е с голяма площ – около 4 декара, сподели за Добрич онлайн Иван Кадийски от сдружение „Черноморски център за развитие“. През миналата година пространството е почистено, сега се правят повдигнати лехи, терасиране, стълби. Подготвят се местата, където в последствие ще бъдат засадени плодови дръвчета, цветя, зеленчуци. Ще разчитаме учениците да си направят проучване и сами да решат какво да има в Градината на Леонардо – малини, шипки и други, сподели Кадийски. Първите растения вече са засадени – около 60-70 коренчета лавандула, предоставени от петокласника Алекс, чийто баща се занимава с отглеждането на културата. Своето място в ботаническата градина са намерили и първите пролетни цветя.  


Една от идеите е в Градината на Леонардо да бъде направена алея, в която да бъдат засадени 12 плодни дървета – от всеки един от класовете от ЧСУ „Леонардо да Винчи“. Ще бъдат поставени табели с името на дървото на български, английски и латински език, както и информация кога випускът ще завърши. Предвижда се също направата на оранжерия с разсад, който да бъде засаден през следващата година. 

Градината на Леонардо ще има навес, купол, волейболно игрище, детски кът за най-малките. „За това са нужни повече време, персонал и средства“, сподели представителят на сдружение „Черноморски център за развитие“. По думите му обаче цялостната идея вече се изчиства и се надява през септември-октомври градината да изглежда съвсем различно.


„Идеята е всичко да бъде облагородено, да има повече разчупени форми, да е приветливо. Да могат децата да се наслаждават на училището. Да се научат да бъдат в крак със сезоните, с природата“, сподели Иван Кадийски. Искаме да докараме природата в центъра на града, допълни той. 



Най-активно в дейностите по облагородяване на Градината на Леонардо се включват децата от четвърти, пети и шести клас. Главната идея е сегашното поколение ученици да изградим една хубава градина, която да се ползва от следващото поколение, на учениците да им е приятно и да продължат по нашите стъпки, сподели Алекс. Георги посочи, че искат да направят  едно много приятно място за почивка и да учат уроците навън, а не в класната стая. Мария разказа, че Градината на Леонардо вече е любимото място за децата и те я посещават в обедните почивки, в големите междучасия, а и по някои предмети, които са подходящи. „И като цяло самата обстановка е доста по-разчупена, доста по-интересно е и самото място“, допълни Данил.


„Гражданите, които в момента минават покрай мястото, което облагородяваме, се спират, заглеждат се, интересно им е. Виждат, че не е като стандартна градина - да се изоре всичко, а се прави по нестандартен начин“, сподели Иван Кадийски. Той даде пример – не копаят почвата, а използват картони, под които се задържат влага и червеи и така тя е по-рохка. Когато решат да засеят цветя само махат картона, поставят семената в почвата и те се развиват много по-бързо. 


Градината на Леонардо е част от нашия иновативен проект, който спечелихме пред Министерството на образованието и науката, сподели директорът на ЧСУ „Леонардо да Винчи“ Нели Николаева. По думите й се предвижда през следващите няколко години ботаническата градина да се превърне в едно събирателно място не само за учениците, но и за техните родители, близки, приятели, там да бъдат провеждани определени събития.


„В МОН върви проект за отваряне на училището и създаване на една по-различна учебна среда“, сподели Николаева. Тя посочи, че в ЧСУ „Леонардо да Винчи“ има много отворени и остъклени пространства и всеки може да види какво се случва в час – нещо, което тепърва ще се прави в други училища. „Нашата идея вече върви по-напред – не да превърнем училището в стъклен дом, а да излезем извън училищната сграда и да учим и в градината“, посочи директорът. 


Нели Николаева разказа, че сдружение „Черноморски център за развитие“, чийто председател е,  работи с няколко общини по програма за рециклиране, редуциране и повторно използване на отпадъците. Тази година е решено да я приложат и в добрички училища, първото е ЧСУ „Леонардо да Винчи“. „Идеята е учениците да научат, че не е необходимо да стигнем до рециклиране, след като можем да намалим отпадъка, намирайки му нови приложения“, обясни тя. Николаева разказа, че Иван Кадийски е провел обучение на децата в естествена среда, където има поставени няколко компостера за събиране на зеления отпадък, който после ще се използва за естествен тор за разсадите. С Градината на Леонардо целим и това – нищо да не изхвърляме и тя да бъде една вътрешна наша домашна кръгова икономика, посочи директорът на училището.