Продължава интересът към кампанията на ГЕРБ - Добрич за безплатно измерване на кръвното налягане и кръвната захар

Приключи втората за тази година инициативата за безплатно измерване на кръвното налягане и кръвната захар, организирана от ГЕРБ - Добрич.

Продължава интересът към кампанията на ГЕРБ - Добрич за безплатно измерване на кръвното налягане и кръвната захар

Над 100 граждани се възползваха от профилактичната възможност. Измерването се осъществи от квалифицирани медицински сестри, които се включват в кампанията на доброволен принцип.



Целта на инициативата е да се заостри вниманието на обществото по тези важни за здравето въпроси. 

Обезпокоителен е фактът, че сред гражданите имаше такива с много високи нива на кръвна захар от порядъка на 12-13 ммол/л (милимола на литър), които не знаеха, че имат такъв проблем, сподели медицинската сестра Росица Желязкова. Отчетени са и много високи нива на кръвното налягане - до 180-200 горна граница.

Гражданите бяха насочени от медицинските лица да потърсят личния си лекар. 

Ежемесечната инициатива за безплатно измерване на кръвната захар и кръвното налягане е в отговор на желанието на гражданите в резултат на проведените през предходните две години кампании. 

Над 400 добричлии измериха кръвната си захар в кампания на ГЕРБ през 2017 г. Над 1200 жители на областта се възползваха от тази възможност по време на втората кампания през 2018 г., която се проведе в Добрич и общините от областта. 

През лятото на миналата година при голям интерес протече кампания за измерване на кръвното налягане. Тогава медицинските лица установиха, че сравнително малък е процентът на тези, чието кръвно налягане е в граници. 

В отговор на проявен интерес на граждани, ГЕРБ - Добрич от януари 2019 г. стартира ежемесечна инициатива за безплатно измерване на кръвното налягане и кръвната захар. Тя се провежда в дните от вторник до петък, включително, през последната седмица на месеца и ще продължи през цялата година.