С любов даряват всяко растение младежите от “Чудната градина”

Те са с добри сърца, широки усмивки и работливи ръце.

С любов даряват всяко растение младежите от “Чудната градина”

Може да се срещнете за първи път с тях, но с добри чувства ще ви пожелаят да сбъднете всичките си мечти. В тях няма лоши мисли. Личи по чистите усмивки на лицата им. Безспорно са и работливи. Това няма нужда се описва. То трябва да се види и усети на място. Това са те – младежите с интелектуални затруднения, които работят в  „Чудната градина“ в Добрич.




Един от тях е Мирослав Енчев, който споделя, че е много доволен от ежедневието му в социалното предприятие. Първоначално не е очаквал, че наистина ще постъпи на работа. Той искрено благодари на Мария Методиева – председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“, която го е назначила. Мирослав с гордост ще събира пари от заплатата си, след което ще прецени какво да си купи с тях.

“Промяната трябва да започне във всички нас. Държавата не ни е длъжна. Ние сме длъжни да променяме света. Той се променя от малките хора”, споделя Мария Методиева. Тя коментира, че младежите не спират да я изненадват всеки ден. Категорична е, че я учат на търпение, толерантност и съпричастност. “Ако не сме развили емпатия, за да може да ги приемем, няма как те да станат и наши учители”, коментира Мария.


Младежът Стефан Иванов казва, че в “Чудната градина” наистина се чувства добре. Желае да събира пари, за да си купи видеокамера. Мечтае да качва клипове в интернет, на които да разказва за себе си и за други социални теми. 

От първи април “Чудната градина” работи с истинско работно време и час почивка на обяд. От социалното предприятие са подписали един от двата договора, по които са одобрени, по проект “Обучение, заетост за млади хора” на Агенцията по заетостта. В него са включени девет младежи до 29-годишна възраст. Заявките им са за общо за 22-ма души, първите девет са вече назначени. “Обяснявам им какво съдържа всеки един документ, който подписват”, казва Мария.

Председателят на фондацията разказва как протича денят им. Сутрин се разпределя работата и така всеки знае кой какво ще прави. Днес, например, в едната оранжерия момичетата сеят семена на краставици и тикви. Момчетата копаят около четвъртата им оранжерия, за да може да монтират найлон след това. 



В “Чудната градина” предлагат чуден чесън, лук, разнообразни видове цветя. Подготвят разсади за лятото - домати, краставици и тиквички. Цялата част около долната ограда на социалното предприятие ще бъде засадена с дървета. Те са дарение от разсадници в Пловдив и Кюстендил. “Отсякохме една топола, но засадихме 22 дръвчета”, уточнява председателят на фондацията.


Предстои да засядат още, така общият им брой ще стане над 30. Засадили са и доста корени с касис, за да има плодоносни храсти около оградата на “Чудната градина”. 

Мария споделя, че в началото е била отчаяна, когато е видяла с какво са се захванали. По думите й мястото вече е толкова променено и тепърва ще го направят и красиво. 


Според председателя на фондацията трудностите са най-вече  финансови. “Одобрени сме по два проекта на Агенцията по заетостта. Най-важното е, че имаме осигурени заплати за 22-ма души. Самите проекти обаче нямат нито стотинка за процеса на администриране. Финансови проблеми има и с това, че се издържаме сами. Започнахме с фондонабиране, не сме събрали кой знае колко средства. Помагат ни много фирми от корпоративния бизнес, имахме спечелени проекти миналата година. Парите стигнаха толкова, доколкото да оградим мястото, да го почистим, да сложим един преместваем обект, за да пуснем заявления за ток и вода, и да направим първата си оранжерия. Справяме се със средствата доколкото можем ”, разказва тя.  


Фондацията има няколко кампании за събиране на средства за закупуване на малък рециклиран трактор, от който имат нужда. Около 2 300 лева са събрани от едната им кампания, организирана във фейсбук. “Миналата седмица момчета, които не познаваме, с ресторант в Златни пясъци, дойдоха и дариха 300 лева, които са събрали в една кутия в заведението си и са решили да ги дадат на нас”, обяснява за благородното дело председателят на фондацията. Има организирана кампания и в “HelpKarma” за трактора. От там събраната сума е около 2 200 евро. 


“Участвахме и в една свежа кампания “България дарява”. Там за съжаление не успяхме да привлечем достатъчно внимание, но имаме дарени 100 лева. Уважаваме всяко дарение, независимо дали е от 5 или повече лева”, категорична е Мария Методиева.

Необходими са около 10 000 лева, за да бъдат закупени тракторът и нужните атрибути към него. 

От “Чудната градина” сами са направили втората и третата си оранжерия. “Втората оранжерия изградихме със спечелени средства от продажба на лука”, допълва тя.


Скоро на лице ще бъде и четвъртата. Поставили са срок до 20 дни да бъде готова, за да засадят разсади от домати и краставици. Това, от което имат нужда, е подходяща пръст за продукцията им. 

Със спечелените средства от продажба на продукцията от “Чудната градина” обмислят да закупят и противоградушни мрежи, за да бъде предпазена продукцията им, която отглеждат с любов.


От социалното предприятие имат идея да направят и беседка, за да почиват и разговарят там. “Лека полека ще променяме градината всеки ден”, категорична е Мария Методиева.

Друга цел, с която им предстои да се заемат, е да оправят бараката в двора. Идеята е да започне да функционира като магазин. 


“Надяваме се да привличаме все повече хора. Те започват да идват тук на място, но искаме да са повече. Нашата продукция наистина е добра. Лукът ни не беше от най-красивия, но беше изключително екологично чист - отгледан на пръст и поливан само с вода. Лукът, който продадохме на Фермерския пазар, стана наистина красив. Чесънът не може да се сравни с този, който се внася в големите вериги. Нашият е нежен, крехък и вкусен. Цветята гледаме с толкова много любов. Надявам се всяко едно наше цвете да получи своя дом и градина, защото хората, които работят тук, заслужават техният труд да бъде оценен”, призовава Мария Методиева.