С екопоход стартира тазгодишното издание на кампанията „Бъди здрав”

За четвърта поредна година Община град Добрич организира инициативата „Бъди здрав”. Тази година тя ще премине под мотото „Мама, татко и аз”.

С екопоход стартира тазгодишното издание на кампанията „Бъди здрав”

„Организираме тази кампания, за да напомним на всички, защото ние в нашето ежедневие много често забравяме, че трябва да се грижим за своето здраве.  Опитваме се кампанията да е насочена към всички възрастови групи”, заяви зам.-кметът по Хуманитарните дейности д-р Емилия Баева. 



Началото на тазгодишното издание на инициативата ще бъде поставено с екопоход на 7 април, в Световния ден на здравето. Сборният пункт ще бъде пред Младежкия център „Захари Стоянов” в 10 часа. Екопоходът ще започне с петминутно раздвижване, с участието на доброволци от ОМЦ - Добрич, след което ще продължи към зоопарка. „Там ще има ден на отворените врати, а всички ще бъдат приятно изненадани с много и различни спортни и занимателни игри”, сподели д-р Баева.

За първи път тази година по време на кампанията ще се организира състезание по приложно колоездене за ученици. То се организира със съдействието на Съюза на българските автомобилисти, а участие в него ще вземат шестокласниците от ОУ „Стефан Караджа”, СУ „Димитър Талев”, СУ „П.Р. Славейков”, СУ „Кирил и Методий” и Природоматематическата гимназия „Иван Вазов”. Състезанието ще се проведе на 10 април от 10 часа на площадката пред спортна зала „Добротица”. 

Другата по-интересна и различна проява е състезанието по спортно ориентиране за ученици на възраст 12, 14 и 16 години от училищата на град Добрич. То ще се проведе на 11 април, а сборен пункт ще е спортният комплекс „Изида” в Градския парк „Свети Георги” в 14:30 часа. Финалът ще бъде пред ресторант „Лебед”. Съорганизатор на събитието е спортният клуб по ориентиране „Добротица”.  Към момента има заявени 38 участници, освен от Добрич се очакват състезатели от Разград, Търговище и Варна. 

В рамките на кампанията ще се проведат Дни на отворените врати в медицинските центрове в Добрич. В ДКЦ 1 гражданите ще могат да посетят безплатни консултации в кожен кабинет на тема „Какво представлява кожното заболяване акне” и прегледи за ортопедични заболявания на длани и ходила. ДКЦ 2 предлага безплатни  профилактични ехографски прегледи на млечната жлеза, а центърът за психично здраве – психологичниконсултации. 

И тази година ще бъде организирана „Алея на здравето” в Градския парк „Свети Георги”, на 5 април старите табели, които бяха повредени от вандали, ще бъдат подменени с нови. Те отново ще съдържат съвети за здравословен начин на живот – колко вода да пием на ден, какви са полезните за здравето ни храни и кои билки към коя система в човешкото тяло са насочени.