Дни на отворените врати ще се провеждат в Центъра за обществена подкрепа на БЧК

За 19-те години от създаването си ЦОП е оказал навременна подкрепа на над 500 деца и техните семейства

Дни на отворените врати ще се провеждат в Центъра за обществена подкрепа на БЧК

Ден на отворените врати ще се провежда всеки петък от 8.30 до 12 часа в Центъра за обществена подкрепа /ЦОП/ на Областния съвет на БЧК в Добрич. Това съобщи управителят му Десислава Маринова по време на честването на 19-ата годишнина от създаването на социалното заведение. На събитието присъстваха зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева, директорът на дирекция „Социално подпомагане“ Магдалена Миткова, координаторът за Добричка област на фондация „Лумус“ Снежана Ванкова, досегашните ръководители на ЦОП Кирил Петров и Любомир Сивков, партньори, потребители на центъра, родители. 




Денят на отворените врати е една от новите инициативи за тази година на ЦОП. Маринова обясни, че в петъчните дни всеки може да посети базата на ЦОП, която се намира на ул. „Георги Бенковски“ 12, да я разгледа, да се запознае със специалистите и това, което те предлагат като услуги за децата. Желаещите могат да споделят своята лична история и да получат консултация на място от психолог, педагог и социален работник.

Втората нова инициатива вече е реализирана веднъж пилотно, съобщи Десислава Маринова. Това е презентация, подготвена от специалистите на центъра, с теоретична част и ролеви игри, на тема „Виртуално насилие“, която е представена пред третокласници на СУ „Димитър Талев“. Предстои това да бъде направено и в още много класове в различни училища в града при заявено желание, каза директорът на ЦОП. По думите й предстои подготвянето на презентации и по други теми във връзка с работата по първична превенция на обществено значими проблеми – на рисково и отклоняващо се поведение, на насилието и агресията и на отпадане от училище. 

„На 3 април 2000 година е открит официално Детски център за социална интеграция, чийто приемник е ЦОП към ОС на БЧК. Създаването на центъра стартира като проектна дейност между Австрийския младежки Червен кръст и ОС на БЧК за 1 година“, припомни Десислава Маринова. Тя посочи, че благодарение на доброто партньорство на една НПО в лицето на ОС на БЧК, Община Добрич и чуждестранното участие на Австрийски младежки Червен кръст вече 19 години от създаването му центърът продължава да работи и да предоставя социални услуги в общността. През годините на съществуването си ЦОП е оказал  навременна подкрепа на над 500 деца и техните семейства, сподели управителят. 

Центърът продължава да работи ефективно по едно от основните си направления – с борба за разрешаване на проблема с детската бедност в нейния глобален смисъл, сподели Маринова. По думите й това е забелязано и отличено - на 21 ноември м. г., в Деня на християнското семейство, на тържествена церемония в София ЦОП е награден от Държавната агенция за закрила на детето с плакет „Аз гарантирам щастливо детство“.