Добричкият мюзикъл “Кастинг” представя желанието на младия човек да има свобода

“Правенето на такъв спектакъл е почти невъзможно. Радвам се, че той се получи в нашия град”.

Добричкият мюзикъл “Кастинг” представя желанието на младия човек да има свобода

Това сподели директорът на Драматичния театър "Йордан Йовков" Иван Мандев  на пресконференция във връзка с мюзикъла “Кастинг”, чиято премиера е на 10 април от 19 часа в голямата зала на културната институция. 




В мюзикъла участие ще вземат спортен клуб „Алексия” с ръководител Севдалина Мавродиева, която е хореограф на спектакъла и актьорите Стефан Сърчаджиев, Татяна Христова, Красимир Демиров, Филип Филчев и Елеонора Иванова. Петър Радевски е режисьорът на мюзикъла “Кастинг”.

Подготовката за представлението е започнала преди година. “Един мюзикъл се състои от танци, музика, осветление, озвучаване, уредби, актьори, танцьори, певци, либрето, написване и авторски права. Това е много сложна работа”, обясни Иван Мандев. По думите му реализирането на този мюзикъл е подвиг. 

Спектакълът за първи път са реализирали преди 10 години. В момента го повтарят във вариант с други танци, либрето, завръзка и идея.

Режисьорът Петър Радевски подчерта, че за него е предизвикателство да работи в Драматичния театър в Добрич и да направим мюзикъла “Кастинг”. Той коментира, че при започването на подготовката за спектакъла е взел предвид това, че в град Добрич има един прекрасен хореограф – Севдалина Мавродиева. 

“Знам, че тя има силна професионална организация по отношение на работата със своя състав. След това разбрах, че в театъра има млади хора. Донесох либретото “Кастинг”, събрахме се и направихме разпределението”, каза режисьорът.

Той сподели, че в идеята на мюзикъла е заложен проблемът между млади и стари. 

“Винаги го има единоборството – няма да слушам баща ми, а моите приятели. Но дали приятелите са достатъчно позитивни и морални към бъдещето развитие на младия човек”, загатна Петър Радевски. Той допълни, че в началото на спектакъла ще има анонс с актьора Стефан Сърчаджиев, който говори, че никой не трябва да нарушава нечии права и всеки живее и подрежда живота си, както той би искал. 

В мюзикъла ще бъде представена идеята, че младият човек желае да има свобода и да бъде добре направляван, за да не влезе в ниша на негативи.

Ръководителят на спортен клуб „Алексия” Севдалина Мавродиева коментира, че в самото начало е била скептично настроена. “Три пъти се обаждах да кажа, че това няма да се случи”, сподели тя. Според нея трудностите идват от това, че град Добрич е в демографска криза. 

Хореографът коментира, че подготовката на мюзикъла е започнала с деца, чиито хоби е било да танцуват. В момента същите тези деца са изключително добри танцьори и професионалисти. По думите на Севдалина Мавродиева за една година те са израснали много. 

Тя припомни имена на участници в представения преди 10 години подобен мюзикъл в град Добрич. 

“Изпълнителите Пламен и Иво, които в момента са звезди, Вяра Петрова – професионален вокален изпълнител, Камелия Трифонова – хореограф в Тенерифе, Испания, Боряна Николова – хореограф в София, Павлета Христова – хореограф във Варна. Тогава те бяха едни прохождащи деца. Тези деца в момента са имена, израснали много от предишния мюзикъл. Мисля, че така ще се получи и със сегашното поколение”, категорично заяви Севдалина Мавродиева.