Абитуриенти от Добрич получиха албумите от бала си след 27 години

27 години по-късно, със сълзи от умиление в очите, няколко вече пораснали абитуриенти получиха албумите си от бала, които дори не бяха виждали до момента.

Абитуриенти от Добрич получиха албумите от бала си след 27 години


Всичко започна след една разходка от любопитство в т.н. „Опитно поле” в град Добрич, което през последните месеци многократно беше опожарявано.


Сред обгорелите останки от това почти забравено минало открих 4 албума, подвързани със сини кожени корици, на които пишеше “СПТУ по Туризъм, випуск 1992 г”.


Прибрах ги и се заех да търся собствениците – по имената, по усмивките, по очите.  След няколко часа открих в социалните мрежи Антон Фотев, след това и Иванка Донева, тогава Петрова.


Веднага я познах -от снимките във фейсбук ме гледаше същото лъчезарно и слънчево момиче, но вече с по-зряло излъчване. Свързах се с нея и се уговорихме да се видим, за да им върна този незабравим спомен от младежките години.


Срещнахме се в парка, където Ванчето беше събрала няколко от своите съученици. С огромен ентусиазъм те започнаха да разгръщат страниците на албумите и да търсят своята снимка.

„Това е една прекрасна изненада и като се гледаме на снимките, направо сме като хлапета. Много интересна случка, чак меразчувствахте”, сподели Иванка Донева. „Не мога да си спомня точно какво се случи и защо не ги получихме, някои от съучениците ни се харесаха, а други – не, едни искаха да си ги вземат, други – не, в края на краищата стана така, че никой не отиде да ги вземе”, допълни тя. Според Ваня, фотографът, който ги е правил, е работил като възпитател в „Опитното поле”. Тя предполага, че той ги е съхранявал и е чакал да си ги приберат, но никой не е отишъл, затова албумите са си останали там. 


„Луди години бяха, но бяхме много щастливи, рядко бягахме от часовете, но и да избягаме все ни намираха тук в градската градина”, спомни си Ваня. „По принцип бяхме задружен клас, някой кажеше ли нещо – трябваше да стане, а накрая не си взехме и албумите”, разказа тя. Ваня и съучениците й се събират често, за да си спомнят за ученическите си години и мечтаят поне за миг да се върнат към тях.  Иванка Донева има двама синове, на които нямаше търпение да покаже албума си и да направят сравнение с този на големия й син, който е завършил преди 4 години.  „Сега им правят ретро снимки, но нашите са автентични”, каза с лека насмешка тя. 

Антон Фотев сподели, че са били един хубав клас в СПТУ по туризъм и благодарение на тези албуми ще могат да разкажат на наследниците си за миналото. Един от най-ярките му спомени са униформите. През далечната 1989 година учениците е трябвало да си купят специални облекла, с които да ходят на училище, стрували 65 лева и нямало номера за всички. След 4 дни дошла демокрацията, казали им, че вече не е нужно да ги носят и той така и не облякъл униформата си.


Ваня, Антон и техните съученици пазят скъп спомен от „Опитното поле” в Добрич.Те споделиха, че им е много мъчно за сегашното му състояние. „Спомням си, че в „Опитното поле” ни учиха на земеделие, караха ни да чистим боб и леща от плевели, беше интересно, а сега никой не ходи там и няма какво и да научат децата”, сподели Ваня.

 „Чудно как са стигнали до Опитното поле нашите албуми, за жалост него вече го няма, а беше много хубаво за децата тогава. Спомням си как ни запознаваха с растенията, отзад имаше и животни, които развъждаха”, разказа Антон Фотев.


Той беше довел със себе си дъщеричката си, коятосподели, че всички в албумай изглеждат много смешни.  „Успях да позная само тате, другите не се разпознават”, сподели тя. 

Хубави са тези спомени. Спомени за едно отминало време, вече почти несъществуващо. А още по-хубаво е да получиш абитуриентския си албум след 27 години, та да си припомниш как са изглеждали тогава твоите мили приятели - с безгрижие и усмивка на лице. Да видиш себе си толкова млад, да си припомниш какъв си бил и как са протичали дните ти, защото приятният спомен е този, който дава сила на хората.