Юлиян Йорданов от Добрич - обучил 1 000 кучета от цялата страна, превърнали се в най-добрите му приятели

“Предпочитам да работя с кучета, отколкото с хора. Работил съм с колектив от хора, но с кучетата се разбирам повече. При хората има интриги, а при животните - не”

Юлиян Йорданов от Добрич - обучил 1 000 кучета от цялата страна, превърнали се в най-добрите му приятели

С чисто сърце споделя за Добрич Онлайн 52-годишният Юлиян Йорданов. Добричлията се занимава с обучение на кучета от 20 години. Казва, че на година е учител на 40-50 четириноги любимци. 




Юлиян Йорданов е щастливец. Има истински приятели - животните. През 20-те години на работа е обучил около 1 000 кучета, превърнали се в негови добри приятели. 

Какво трябва да притежава един човек, за да стане учител на кучета? 

Най-важното е да обича животните, да има усет, да знае какво иска от тях и какво да прави, за да обучи едно куче. В дебелите книги са написали - трябва да имаш здрави нерви и търпение, за да възпиташ куче правилно. Не е лесна работа. Много хора си мислят, че това е елементарно. Това всъщност е наука. Не веднъж са ме питали дали бия животните, за да слушат. Аз им задавам въпроса дали могат да свирят на акордеон. Когато отвърнат, че не могат, казвам - ако те набия, ще можеш ли. Същото е и при кучетата.


Единствената американска акита в Добрич, която в момента Юлиян Йорданов обучава

3. На колко години беше, когато успя да обучиш куче за първи път? 

Първото ми добре обучено куче беше моето - немска овчарка на име Марк. Много хора са ми казвали, че повече няма да имам такъв любимец като него. От дете съм пораснал с кучета. Те са ми първата слабост, а втората са конете. От хоби мина в професия. Самоук съм, не съм посещавал школа. Не го крия. Доказал съм се в бранша. Марк реагираше на близо 50 български команди и още 20 на немски език. Хранеше се по команда, когато му кажа да яде. Пиенето на вода ставаше по същия начин. Цяла вечер купата с храна стоеше пред него. Не ядеше, докато не му подам команда. Изпълняваше команди и по жест. 

Имаше обща и специална дресировка. Беше добър в одорологията. Това е избор на предмети по миризма от страна на кучето. Използва се предимно в полицията. Бях на около 28 години. Започнах да го обучавам от два месечна възраст. Благодарение на него станах известен. Хората му се възхищаваха и започнаха да искат да обучавам и техните. Първоначално отказвах, но след това постепенно започнах да работя с кучета на клиенти. 


Немската овчарка Цезар, която Юлиян е научил да се качва на дърво

Помниш ли първото куче на клиент, което обучи?

Ако не се лъжа беше немска овчрка. Първоначално ми беше странно. Когато започнах да работя с кучето, хората виждаха и така постепенно започнах и с други.

Колко време отнема да бъде обучено едно куче на общи команди?

Зависи от породата и възрастта. Индивидуално е. Имам немска овчарка, която за десет работни дни обучение се справя много добре. Успява да стои на едно място, без да реагира на други кучета или хора. Собственикът е доволен. Има и кучета, които не успяват да бъдат обучени. Случва се рядко, но съм имал такива ситуации. Това са животни с вроден страх. Реагират агресивно към определени дразнители на моменти. Ако майка бута количка с дете, например, и кучето тръгва да ги лае. Понякога то се плаши и се стряска. Това е вроден страх и не може да се коригира. Имал съм ситуации, в които кучето е било бито, но съм успявал да оправя страха им. Но вроденият не се коригира.


Може ли едно по-възрастно куче да бъде обучено?

Да, може. По-трудно става, но ако е имало първоначално обучение и е свикнало да се подчинява, може да се учи. Има приказка - старо куче, не се учи. Не е вярно, не съм съгласен. Обучавал съм много такива кучета. Малко по-трудно е, защото вече има изграден характер. 

Хубаво е кучетата да имат изграден режим на изкарване и хранене. 


Добричлии често ли водят кучетата си на обучение?

Да. От Добрич имам доста клиенти, но и от страната. Това е благодарение на изграденото ми име от международните изложби, които съм посещавал. Хората ме познават и ми изпращат кучета от различни градове. Обучавам ги в Добрич, след което им ги връщам. 

Обучавам кучетата само по едно. Работя с определено куче, прибирам го, взимам другото и така минава целият ми ден. Ако ги изкарвам по две ще възприемат това като разходка, а не като обучение. Няма проблем да са повече, когато вече са обучени.   


Как едно обученото от теб куче свиква да изпълява команди,зададени от стопанина му? 

Съвествам стопаните поне веднъж в седмицата да излизат с мен и кучето. Едно куче може да е научено много добре, но няма да има ефект, ако собственикът не подава командите правилно. Когато кучето е обучено, собственикът трябва да знае как да го командва. Не трябва да бърка командите и да ги подава в неподходящ момент. Има ситуации, в които кучето е до собственика, а той му казва да отиде към него. По този начин животното се обърква. Собствениците трябва да слушат съветите, които давам. 

Какви са най-честите грешки, допускани от стопаните на кучета?

Да ги гивизят. Прекалено много ги милват, оставят ги да лежат по гръб и започват да ги чешат по корема. Тогава стават лигави кучета. Радостта към тях трябва да се изразява с “браво” и милване по главата или гушата. Кучето се обучава много трудно, когато е разглезено. Трябва да имат сериозен характер. 

Не всеки трябва да милва кучето и да си играе с него. Нека се среща с хора, но не е препоръчително всеки да го милва. Най-добре е това да правят само хората, при които живее - стопаните му. Разваля се характерът му, когато много хора го милват. 


Разкажи малко повече за състезанията, на които си се явявал с обучени от теб кучета.

Ходил съм на много международни изложби в цялата страна. Имаше една немска овчарка на Веско Марков от град Добрич. Казваше се Елмо. Влюбих се в него, когато го видях за първи път. Винаги ставаше първи на международни изложби с оценка отличен. Изложбите бяха екстериорни и специализирани за германско овчарско куче, има и за вродени качества на кучетата. Дават се различни команди, които кучето изпълнява. Командата се подава само веднъж, нямаш право на спомагателни команди или да назоваваш името му. 

Ходил съм на изложби из цялата страна. Представял съм много кучета. Не съм участвал на състезания в други държави. Имах предложение да отида на Европейско състезание с немската овчарка Елмо, но там борбата е много голяма. Да влезеш в десятката е трудно. Трябваше да отделя доста време - да отида там по-рано, за да се климатизира кучето. Не става днес да сме там, а утре веднага да отидем на изложбата. Трябва да минат няколко дни, за да се климатизира животното. Заради това не отидох, но кучето беше наистина доказано. В една международна изложба в Камчия, конкуренцията беше много голяма при германското овчарско куче. Имаше куче на сърбин, станало второ на Европейско състезание. Казаха ми, че този път Елмо няма шанс да стане първенец. Отидох със самочувствие. Правилото е - имай самочувствие, но не подценявай противника.  Елмо беше много добре подготвен и с добри екстериорни качества. Отново станахме първи. А кучето на сърбина, взело участие на Европейското, се класира второ на състезанието в Камчия.