Закупуване на електрически автомобили в Добрич са обсъдили Йордан Йорданов и посланикът на Чехия

Кметът на Добрич Йордан Йорданов и посланикът на Чехия Н. Пр. Душан Щраух са обсъдили изискванията на Европейския съюз за опазване на околната среда, които касаят и публичния транспорт.

Закупуване на електрически автомобили в Добрич са обсъдили Йордан Йорданов и посланикът на Чехия

Йордан Йорданов сподели, че основна тема на разговор е била как Община Добрич би се справила с изискванията на Европейския съюз и Европейската комисия по отношение на чистотата на въздуха и екологичния транспорт.



“Оказа се, че Република Чехия има изключително добре развит транспорт с почти изцяло електрифицирани автобуси - малки, средни и големи. Освен това, тролейбусният им транспорт също е развит”, обясни кметът на Добрич.

Той коментира, че изграждането на 1 км тролейбусна мрежа струва 400 хил. евро и припомни, че в града ни преди е имало изградена тролейбусна мрежа с дължина от 48 км.

“Винаги съм твърдял, че тролейбусната мрежа беше една огромна инвестиция от миналото, завещана за бъдещето. Трябваше да положим повече усилия, за да я запазим”, заяви кметът. 

Йордан Йорданов подчерта, че е необходимо да се пристъпи към вариант на закупуване на електрически автобуси, тъй като тролейбусната мрежа в града вече не съществува. Кметът на Добрич сподели, че ще предложи идеята и възможностите за закупуването на електрически автобуси на Общинския съвет - Добрич. 

По негови думи, първоначално ще бъдат закупени два или три автобуса. Рентабилен се е оказал средният модел с размер 9.5 метра, който с едно зареждане изминава около 220 км и е със 70 места. Цената на такъв модел е около 400 хил. евро. 

“Има различни европейски програми, по които може да се кандидатства за закупуването им”, уточни кметът.

Този вид електрически автобуси се произвежда в Чехия, но имат представителство и в България.

Посланикът на Чехия Н. Пр. Душан Щраух коментира, че закупуването на електрически автобуси е доказано и изпробвано в много държави. Той подчерта, че цената на билетите драстично намалява, ако се направи сравнение с автобусите, които се зареждат с дизел. 

Друга тема, която кметът на Добрич и посланикът на Чехия са обсъдили, е едноместна машина, подходяща за ремонт на малки компрометирани участъци по улиците в града. Машината представлява самостоятелна количка, която се бута до определеното място, задават й се граници на работа и стартира дейността й. Може да се употребява за участъци до 2 кв. метра. По думи на посланика на Чехия, работата на тези машини предполага повторно използване на материала от повредения участък. Според Н. Пр. Душан, когато става дума за поправка на малка дупка, не е ефективно да се мобилизират големи машини и работни екипи.

Освен това посланикът на Чехия е представил пред  Йордан Йорданов чешка фирма, занимаваща се със събиране на отпадъци и тяхното складиране. Фирмата предлага продукти, подходящи за използване в домакинството за събиране на отпадъци, естетически издържани места за събиране в публичното пространство и големи метални контейнери за боклук, които се поставят под земята.