Пуснаха срещу 3 000 лв. парична гаранция 42-годишен мъж, хванат с 360 грама канабис

Окръжният съд в Добрич измени мярката за неотклонение на разследван за притежание на наркотици

Пуснаха срещу 3 000 лв. парична гаранция 42-годишен мъж, хванат с 360 грама канабис

Окръжният съд в Добрич уважи молбата на разследван за притежание на наркотици и измени наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в „парична гаранция“ от 3000 лева.


42-годишният М.И. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на РУ на МВР Албена за това, че на 29 декември 2018 г. в с. Оброчище, общ. Балчик, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - около 360 грама марихуана. Наркотикът е открит при претърсване и изземване в офис, в който задържаният работел.

След анализ на данните по делото съдебният състав прецени, че към момента обвиняемият няма как да попречи на воденото разследване или да се укрие и да повлияе на свидетели по делото. Разследваното престъпление е с висока степен на обществена опасност, но от момента на задържането на мъжа досега по досъдебното производство не са извършвани никакви процесуално-следствени действия, посочва в мотивите си съдът. Съдебният състав съобрази определението си и със здравословното състояние на мъжа. Според заключението на назначена по делото съдебно-медицинска експертиза, заради заболяване той трябва да спазва определен хигиенно - диетичен режим, който не може да бъде приложен в условията на следствения арест.

По изложените съображения съдът стигна до заключението, че постановената спрямо мъжа мярка за неотклонение е несъразмерно тежка, необходимостта от нея е отпаднала и тя трябва да бъде изменена в по-лека.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в 3-дневен срок.