Добричлии изразиха недоволството си от премахването на дървета в града

Днес започна планираното от Община Добрич премахване на дървета по улица „Кирил и Методий“ във връзка с изпълнението на проект „Реконструкция и благоустрояване на градската среда в Добрич“.

Добричлии изразиха недоволството си от премахването на дървета в града

На място се събраха граждани, недоволни от предприетите мерки по отстраняването на дърветата.




“Тук съм, за да видя лично какво се случва по ул. „Кирил и Методий“, каза Светослав Петков. Според него, е съществувал и друг вариант, чрез който растителността да бъде запазена. “Може би дърветата са много стари и големи, поради което не могат да бъдат извадени и залесени на друго място. Това е начинът - да се премахнат, за да бъдат изградени нови тротоари”,  коментира Светослав Петков. Той изрази надеждата си по протежението на улицата да бъдат засадени нови. 


Синтия Недялкова категорично заяви, че не може да приеме премахването на растителността. Тя сподели, че по този начин гражданите ще бъдат лишени от кислород. “Сигурно има друг начин, чрез който да бъдат направени тротоарите и улицата, без да се отсичат дърветата. Другият въпрос е къде отива дървеният материал”, допълни тя. Синтия Недялкова коментира, че не знае как гражданите ще вървят по улицата през лятото. Според нея, трябва да бъдат засадени нови, тротоарни дървета веднага след премахването на старите.


Сабина Дукова сподели, че е пораснала на ул. „Кирил и Методий“. “Аз и хората, които живеем и работим по тази улица, имаме емоционална връзка с тези дървета. Расли сме заедно с тях”, каза тя. Според нея, е трябвало да има обществено допитване преди премахването им.

Кметът на Община Добрич Йордан Йорданов дойде на място при протестиращите граждани и коментира, че дърветата не се преместват, а премахват, защото са големи. “Разбирам искането на някои граждани дърветата да бъдат преместени, но такава машина не може да влезе по улицата, тъй като има опасност да се получат значителни разрушения на прилежащите сгради”, обясни той. 


Йордан Йорданов припомни, че причината за премахването на дърветата е изпълнението на проект „Реконструкция и благоустрояване на градската среда в Добрич“, чрез който улица „Кирил и Методий“ ще бъде рехабилитирана. Той коментира, че експерти от Общината са стигнали до становище, че трябва да бъдат премахнати възможно най-малко дървета, които застрашават, както сгради, така и изграждането на бъдещата инфраструктура.

Кметът Йордан Йорданов поясни, че премахнатите дървета ще отидат в Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ и при необходимост ще бъдат използвани за социални услуги.

Той заяви още, че на мястото на отсечените 15 дървета по улица „Кирил и Методий“ ще бъдат засадени нови 20 дървета в централна градска част и в междублокови пространства, където те няма да пречат на пешеходците. “Няма да засадим 20 млади дръвчета. Ще вземем многогодишни дървета от разсадник, които след 5-10 години ще придобият по-голям вид от тези, които в момента се премахват”, каза той.