Направиха първа копка на бъдещия най-висок храм в Добрич “Св. Лука Кримски”

Направиха символична първа копка за полагане основите на храм “Св. Лука Кримски” в кв. „Добротица“

Направиха първа копка на бъдещия най-висок храм в Добрич “Св. Лука Кримски”

Церемонията беше водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. 





Сред присъстващите бяха областният управител Красимир Кирилов, кметът на Община Добрич Йордан Йорданов и на Община Добричка инж. Тошко Петков, председателят на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев, народният представител Даниела Димитрова, жители и гости на града. 

Настоятелите и дарителите положиха подписите си върху документ, който беше запечатан в кутия и заровен в основите на храма. 



Кметът на Добрич Йордан Йорданов припомни, че Общинския съвет гласува теренът, на който ще бъде построена църквата, да бъде отдаден безвъзмездно. Той изрази надеждата си до около година и половина дейностите по изграждането да бъдат завършени. Градоначалникът сподели, че храмът ще бъде най-високия в Добрич. Сградата ще е с височина от 16 метра.


По последни данни инвестицията за построяването на храм “Св. Лука Кримски” ще бъде около 500 000 лева, като ще се изгражда изцяло от дарения. „Строителят се е съгласил да извършва дейностите само по себестойност, без печалба“, каза кметът на Добрич. 

Проектът на храма е дарение от арх. Петър Николов и инж. Пенчо Керванов.


Припомняме, че идеята за изграждане на храма е на отец Петър Димитров.  Свети Лука Кримски е нов светец, който просиява със своята святост съвсем скоро в Украйна. Той бил кардиохирург. Преди всяка операция слагал кръстно знамение с йод на мястото, където ще оперира и не е имал фатален край. Всички оперирани оцелявали макар и да са им били давани минимални шансове за живот. 

Свети Лука Кримски бил гонен както от държавните власти, така и църквата. Било му забранено да прави операции, защото всеки, който е сложил расо, не трябва да пролива кръв. Но въпреки всичко, по божията милост, той успявал да води двете дейности в едно – да бъде едновременно хирург и митрополит. Свети Лука Кримски, който е съвременник на патриарх Максим, е канонизиран след смъртта си.