Дипломатът Стефан Тафров: България има нужда да воюва за доверие

Стефан Тафров спечели вътрешните избори за евролистата на "Да, България", обединение "Демократична България".

Дипломатът Стефан Тафров: България има нужда да воюва за доверие

Посещението му в град Добрич е във връзка с организирана среща с граждани.



Той сподели пред журналисти, че непрестанно обикаля различни градове в България, за да може да се среща с хората и да разговаря с тях. Стефан Тафров коментира, че всеки втори човек започва да говори с него за корупцията и скандала с апартаментите. “Личи си, че на хората им е писнало”, заяви дипломатът. Според него, България има нужда да воюва за доверие.

“Моята основна цел в Европейския парламент е да се боря за възстановяването на доверието към България. Да бъда представител на демократичната общност в страната - на всички онези проевропейски българи, на които им е омръзнала корупцията, които са обезпокоени от факта, че сегашното незавидно състояние на страна ни ще попречи България да попадне в ядрото на европейската интеграция. Там, където й е мястото. Там, където се взимат важните решения за бъдещето на Европейския съюз”, заяви Стефан Тафров.

Според него, има опасност България да остане в периферията и решенията да се вземат вместо нея, ако страната продължава да бъде, по думите му, в незавидно състояние и няма кой да говори от нейно име по убедителен начин.

“Винаги трябва да бъдеш около масите, на които се вземат решенията. Който не е около масата, обикновено е в менюто. Това е принципът на дипломацията”, коментира той.

Стефан Тафров заяви, че не иска България да бъде в менюто, а около масата и изрази желанието си да се пребори за това.

“Искам да мога да кажа в Европейския парламент - не отписвайте България. Тя няма да бъде вечно най-корумпираната и най-бедната. Има прекрасни хора в България, които са истински европейци и имат своите идеи за бъдещето на Европа”, уточни дипломатът.

Стефан Тафров е бил зам.-министър на външните работи в правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов, посланик на България в Италия, Великобритания и Франция и два пъти в ООН – Ню Йорк.