Днес чартират клубовете Интеракт и Ротаракт в Добрич

Младежките клубове Интеракт и Ротаракт в Добрич ще бъдат чартирани днес на официална церемония, която ще се състои в ресторант “Централ” от 19 часа.

Днес чартират клубовете Интеракт и Ротаракт в Добрич

Всяка година младежите трябва да осъществяват поне по два проекта - един в служба на общността и един за международно разбирателство. Лидерството в хуманитарните дейности следва да възпита в тях чувствителност към околните и положително отношение към общественозначимата дейност, съобщават от Ротари клуб - Добрич.



На церемонията по чартиране на двата клуба ще присъства Дистрикт гуверньорът на Ротари България и гости от страната, а младежите ще получат своите значки за членство от ротарианците.

Хуманитарната организация “Ротари Интернешънъл” има 114-годишна история в служба на обществото. В своята дейност ротарианците осъзнават, че енергията на младите е добре да бъде насочена от ранна възраст, затова през 1962 година създават програма Интеракт за младежи на възраст между 12 и 18 години. 

Интеракт клубовете са спонсорирани от индивидуални Ротари клубове, осигуряващи им подкрепа и насоки, но са самоуправляващи се и самоиздържащи се. Главните цели на Интеракт клубовете са, както помощ на обществото, която се осъществява чрез многобройните проекти на всеки клуб, така и изграждане на бъдещи лидери от членовете на клуба.  

След успеха на младежката програма, през 1968 година е създадена и програмата Ротаракт. Това е естествената връзка между младежите, на възраст от 18 до 30 години, и ротарианците. Ротаракт означава Ротари в действие (Rotary in action). Придобили опит в службата на обществото, младите хора прилагат своите лидерски умения в самостоятелни и съвместни проекти със спонсориращите ги Ротари клубове. 

На 10 декември 2018 година Ротари клуб - Добрич покани ученици от всички училища и млади хора за основаването на двата клуба в града ни. Вече четири месеца младежите се събират, опознават се и планират своите идеи. Междувременно беше поискано тяхното приемане в световните семейства на Интеракт Интернешънъл и Ротаракт Интернешънъл. Хартата за прием дойде официално от Цюрих с поздравителен адрес за двата нови члена на световното семейство.