По-малко загуба на вода и аварии в Добрич, благодарение на водния цикъл

По-малко загуба на вода, аварии и нормално налягане отчитат в Добрич след водния цикъл

По-малко загуба на вода и аварии в Добрич, благодарение на водния цикъл

Голяма част от кварталите вече са свързани към новите тръби, предстои приключване на проекта за водния цикъл. Община Добрич и ВиК са направили справка за водоподаването в града  от започването на водния цикъл до първото тримесечие на 2019 год.



Направеното сравнение за месец  януари през 2018 и 2019 год. отчита голям спад на подадените количества вода. Кметът на Добрич Йордан Йорданов съобщи пред журналисти, че в началото на тази година подадените количества са 580 хил. куб. м, което е с 35% по-малко от януари миналата година. 

“Това води до спад на общите загуби, като през януари 2018 г. те са били 84%, а тази година те са 75%”, уточни той.

Йордан Йорданов коментира, че при справката за месец февруари спадът на подадените количества вода е още по-голям. За втория месец на годината е отчетено 40% по-малко водоподаване. Загубите са паднали от 85 на 73%. “След приключването на водния цикъл очакваме още по-голям спад на загубите на вода”, увери кметът на Добрич.

Той каза още, че от водното дружество отчитат и по-малко аварии. Това води до по-малко разкопаване, вследствие от ВиК проблеми и все по-рядко спиране на водата в Добрич. 

“На много места в града се оказа, че преди водния цикъл са нямали налягане и нормално водоподаване. Сега, когато вече са присъединени към новия водопровод, имат не само вода, но и налягане”, каза Йорданов.