АГ отделението в Добрич получи награда

Народният представител Йордан Апостолов от НФСБ награди отделението по Акушерство и гинекология в МБАЛ - Добрич.

АГ отделението в Добрич получи награда

Той връчи сумата от 500 лева за екипа на АГ-отделението в добричката болница. За тях е подготвена и грамота, която се очаква да пристигне от централата на НФСБ в София. Поводът за наградата е операция, извършена миналата седмица, при която лекарите изродиха бебето на млада жена и отстраниха голям тумор от матката й. 


Раждането чрез секцио е било извършено от началника на АГ-отделението д-р Ивайло Петев, д-р Владимиров, анестезиолога д-р Дончев и оперативна сестра Димитрова.

Това е било първото раждане на младата майка. Тя е имала миоматозен възел на широка основа с постоянно нарастващи размери. Туморът е бил с размер на детска главичка и тегло 300 г. Намирал се е в истмуса на матката и е възпрепятствал достъпа до плода, както и възможността за нормално раждане.

Д-р Ивайло Петев сподели, че трудността се е състояла в това, че миомата е заемала цялата предна стена, където по принцип се прави разрез при оперативно раждане. “Възелът заемаше голяма част от матката. Той трябваше да се отстрани, за да се извърши секциото. Нямаше сериозни усложнения по време на операцията”, каза той.

Рискът е бил в това да не се наложи отстраняване на цялата матка на родилката. Благодарение на успешната операция, 29-годишната жена, по думите на д-р Петев, ще може да има толкова деца, колкото иска, без да има риск при износването им. 

“Това беше органосъхраняваща операция. Да, тя можеше да премине в животоспасяваща. Отстраняването на миомен възел е рискова манипулация, особено по време на бременност. Често тя е свързана с доста голяма кръвозагуба. Понякога кървенето може да бъде спряно само чрез отстраняване на целия орган”, обясни начаникъл на АГ-отделението.

Д-р Ивайло Петев беше категоричен, че професията му е екипна и заслугата не е индивидуална, а на целия екип. 

“Това, което са свършили, за мен е много важно. Екипът спокойно можеше да реши да премахне този важен за всяка жена орган”, каза народният представител Йордан Апостолов. Според него, лекарите са имали вариант, в който да кажат, че това е нормална рутинна операция и да нарушат детеродните функции на жената.  “Спокойно можеше да кажат, че премахването е абсолютно наложително и да не се борят за спасяването на органа. Това ми направи абсолютно силно впечатление”, допълни той. 

Д-р Ивайло Петев сподели, че сумата от 500 лева ще бъде прибавена към средствата, които се събират за закупуване на ново родилно легло. 

“Цената на тези легла започва от 5 000 и може да достигне до 30 000 лева. Не се стремим към най-скъпия вариант, а към този, който да бъде постижим и удобен”, каза още началникът на АГ-отделението и изрази благодарността си за оценката на труда на всички свои колеги.