В какви условия се отглежда куче в Добрич ще проверяват институции след подаден сигнал

Десислава Венева от Неправителствената организация "Дара” е попаднала на публикация в социалните мрежи, свързана с условията на отглеждане на немска овчарка в Добрич.

В какви условия се отглежда куче в Добрич ще проверяват институции след подаден сигнал



Според нея, на публикуваните снимки кучето не е изглеждало добре здравословно. Условията, в които живее, също не са били хуманни. Десислава Венева разказа, че е прочела много коментари на граждани, заявили желание да отреагират и да видят какво е състоянието на немската овчарка. Тя от своя страна е решила да провери случая. Отишла е на мястото, където отглеждат кучето.


Публикация в социалната мрежа

Десислава Венева сподели, че в социалната мрежа граждани дори са предлагали да откраднат кучето, за да подобрят живота му. “Не можем да влезем в чужда собственост, ние не сме крадци”, уточни тя.

“Кучето нямаше никакви реакции. Направих публикация, в която го описах като безжизнено, защото не прояви никакви реакции. Така наречената купа или подобие на тенджера, беше мръсна и нямаше вода и храна. За мен това е жестокост към животното. Законът за защита на животните не се спазва, има нарушения и проявена жестокост”, коментира представителят на НПО “Дара”.


Десислава Венева е подала сигнал към Областната дирекция на МВР в Добрич, Община Добрич и Областна дирекция по безопасност на храните. “Надявам се на бърза реакция от страна на институциите”, каза тя.

След потърсен коментар, собственикът на кучето заяви, че то има всички необходими ваксинации, документи и се отглежда добре.

“Собственикът подлежи на административни санкции, ако се окаже, че немската овчарка няма тези документи”, коментира Десислава Венева. Според нея, кучето има нужда от ветеринарномедицинска помощ. Тя уточни, че не е лекар и се надява да греши.

“Надявам се, както собственикът каза, кучето да има всички документи и ваксинации”, сподели защитникът на правата на животните.


“Кучето може да бъде взето с доброволно предаване или с решение на директора на Областната дирекция по безопасност на храните. Ще се намери къде да бъде настанено. Нека първо да оставим институциите да си свършат работата”, каза представителят на НПО “Дара”.


Десислава Венева припомни, че всички кучета задължително трябва да бъдат регистрирани в Общината, ваксинирани и с издаден паспорт.