Ученици от Добрич постановиха 20-годишна ефективна присъда в симулиран процес по разказа „Син“ на Елин Пелин

Ученици от Добрич постановиха 20-годишна ефективна присъда в симулиран процес по разказа „Син“ на Елин Пелин
Делото беше представено в Деня на отворените врати, организиран от Районен съд - Добрич.

Ученическият съдебен състав призна подсъдимия за виновен в извършване на грабеж, придружен с опит за убийство на собствения му баща. Учениците мотивираха присъдата си с „високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление, при което е било осъществено тежко посегателство над родител“. „Съдебният състав“ прие за установено, че подсъдимият е отнел парите на своя баща, като е използвал груба сила, за да го приведе в безпомощно състояние. Процесът беше подготвен от петокласници от СУ“Д.Талев“ под ръководството на съдия Албена Колева от Наказателното отделение на съда.


Възпитаници на същото учебно заведение участваха в представянето на още един симулиран процес, подготвен със съдействието на съдиите Соня Дженкова и Стела Тонева. Пресъздадено беше съдебно производство по гражданско дело, образувано по иск срещу община Добрич от бащата на дете, ухапано от улично куче. Учениците решиха гражданския спор в полза на пострадалото дете и осъдиха Общината да плати обезщетение на момичето за причинените му болки и страдания. В последвалия разговор с присъстващите в залата ученици магистратите обясниха, че под отговорност могат да бъдат подведени и стопани, които не са полагали достатъчно грижи за животни, които се намират под техен надзор. Разяснено беше още, че проявите на жестокост към животни, както и организирането или участието в боеве с животни, са престъпления, за които се носи наказателна отговорност.


По традиция в Деня на отворените врати в Районния съд се състоя и викторина на правна тематика. Знанията си премериха отбори от Професионалната гимназия по туризъм „П.Яворов“ и СУ“Д.Талев“, които бяха партньори на Районния съд в образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Викторината беше организирана от Ивайло Милев – държавен съдебен изпълнител и Теменуга Георгиева - ръководител на съдиите по вписванията. Представянето на отборите беше оценявано от жури, в което участваха магистратите Любомир Генов, Данчо Димитров, Деница Петкова, Албена Колева и Веселин Монов. Победители в надпреварата станаха възпитаниците на гимназия „П.Яворов“. Всички участвали в образователната програма младежи получиха удостоверения.


В рамките на събитието бяха обявени и победителите в организирания от съда конкурс за детска рисунка на тема „Правосъдие“, в който се включиха ученици от четвърти клас в СУ“Димитър Талев“. Най-добрите творби бяха подредени в изложба.


Първото си посещение в съдебна институция направиха първокласници от училище „Св.Климент Охридски“, които с любопитство разгледаха съдебната палата.


Денят на отворените врати в Районен съд - Добрич премина под мотото „Открито за съдебната власт“ и беше посветен на Деня на Българската конституция - 16 април. Интерес към инициативата проявиха граждани, заинтригувани от предварително обявената програма на събитието, както и родители на участващите в проявите деца.


Дейностите, насочени към широката общественост, продължават и утре. От 10.30 часа в Районния съд отново ще бъде представен симулиран граждански процес. В ролите на съдия, адвокати и вещи лица ще влязат ученици от гимназия „П.Яворов“.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+