Класически великденски концерт на Стефан и Магдалена Далчеви ще се състои в Добрич на 22 април

Стефан Далчев - орган и Магдалена Далчева - виолончело ще гостуват с концерт от Великденския цикъл Класика на 22 април /понеделник/ от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“

Класически великденски концерт на Стефан и Магдалена Далчеви ще се състои в Добрич на 22 април

„Прецизно подбрана и подготвена е програмата за концерта ни в Добрич“, споделя Стефан Далчев. 



Стефан Далчев е роден в София. Като студент по пиано в класа на К. Ганев в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ спечелва конкурс и получава държавна стипендия за да учи орган в Академията за музикални изкуства “Леош Яначек” (JAMU), Чехословакия при проф. Алена Весела. Завършва Висшето Училище за Музика “Ференц Лист” в Германия - орган и чембало. Специализира в Международната Академия за органисти в Хаарлем, Холандия. Изнася рецитали и участва в ансамбли като органист, чембалист и пианист в големите европейски музикални центрове, както и в Южна Африка. Реализира множество записи за български и чужди медии и СD. Преподавал орган и чембало в Университета в Стеленбош, ЮАР и в АМТИИ, Пловдив. Преподава в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград, където в края на февруари т.г. защитава дисертационен труд относно интерпретацията на бароковата музика.

Магдалена Далчева завършва с отличие НМА “Проф. Панчо Владигеров“ в класа по виолончело на проф. Здравко Йорданов. Специализира виолончело и камерна музика и има майсторски класове в международни академии за камерна музика. Един от основателите на Българско клавирно трио, с което става лауреат и носител на І награда на VІІ Общобългарско състезание за певци и инструменталисти. Концертира в Европа, Южна Африка, Китай и Корея. Участва като камерен музикант на редица международни фестивали. Има издадени четири СD с камерна музика, както и записи за наши и международни медии. Била е помощник-концертмайстор в камерния оркестър на БНР. Свирила е в Симфоничния оркестър на Кейптаун, ЮАР. Преподавател по камерна музика в НМУ „Л. Пипков”, София. Стефан и Магдалена Далчеви концертират заедно като камерен ансамбъл - орган, чембало или пиано и виолончело. Често разширяват формацията си и с други камерни музиканти.

Ето какво ни е пратил известният органист за произведенията и авторите.

Франсиско Кореа де Араухо (1583/84-1654) - Тиенто от седмия тон

Ярък представител на ранния барок и испанската органна школа. Роден и живял в Севиля и едва в края на живота си отива в Хаен, а след това и в Сеговия като органист на тамошните катедрали. Тиенто е испанското наименование на ричеркара като с годините търпи промени и от произведение със строга полифония приобщава и свободната форма с типичните си диминуции – бързи пасажи, на испански глосас.

Дитрих Букстехуде (1637-1707) - Праембулум във фа диез минор

Един от най-забележителните майстори на Северогерманската органна школа. Не случайно Бах специално пътува до Любек, за да го чуе и се запознае с изкуството му. Праембулум във фа диез минор е типична творба за тази част на Германия, изградена от множество дялове, като строгата полифония (дурхфюрунгите) са свързани посредством свободни, импровизационни моменти. Произведението показва съвършеното трактуване на педала, така типично за Севера.

Две български духовни песни за виолончело и орган - Господи помилуй и

Добри Христов (1875-1941) - Во Царствие Твоем

Двете български духовни песни са от различни, далечни една от друга епохи. Първата е старинен напев с характерната структура на средновековната православна музика: безмензурна мелодия, съпровождана от нисък лежащ глас (исо). В определени моменти исото изпълнява част от мелодията в унисон с горния глас. Втората е твърде известна творба на Добри Христов, един от големите български композитори, допринесъл много за развитието на музиката у нас след Освобождението.

Йозеф Райнбергер (1839-1901) - Елегия оп. 150

Впечатляващ композитор от романтизма. Роден във Вадуц (Лихтенщайн), но пребивавал до края на живота си в Мюнхен. Основно органист, той е творил в почти всички музикални жанрове, достигнал приживе върха на славата, но днес рядко изпълняван. Напълно незаслужено за тази толкова прекрасна и обаятелна музика !

Камий Сен-Санс (1835-1921) - Серенада за виолончело и орган

Добре познат френски композитор. Малцина обаче знаят, че той е бил и органист и като такъв е изкарвал основно прехраната си. Серенада е част от една сюита за виолончело и пиано, но изпълнена с орган звучи много убедително.

Йордан Гошев (р. 1960) - Прелюд и фуга

Бележит наш съвременен композитор, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград, професор, доктор на изкуствоведските науки. Твори в областта на камерната музика, но има и множество симфонични произведения – 3 симфонии, Рапсодия за пиано и оркестър, Концерт за цигулка и оркестър и др. Неговата музика „е добре слушаема и с ясно изразена конструкция“, както написа немската критика миналото лято по отношение на Прелюд и фуга. Тази характеристика обаче е типична за цялостното му творчество. Йордан Гошев пише с лекота, музиката му грабва веднага слушателя и той с удоволствие би я слушал отново.

Йохан Себастиан Бах (1685-1750)

Хорал „О, Агнец Божи, невинен“ BWV 656

Хорал „Христос лежеше в оковите на смъртта“ BWV 695

Фантазия и фуга в сол минор BWV 542

Музикантът на музикантите. Макар на една и съща тематика – Страстната седмица, двете хорални обработки се различават по характер и обем. Първата е от сборника 18 Хорала, изградена в три версии, в която първоначалното спокойствие, широта и тъга се променя чрез един нов хлипащ мотив (ІІ версия), за да завърши монументално в последната версия. Тук Бах вече разказва за делото на Спасителя и значението му. Преди финала чрез низходяща хроматика са изразени думите от хорала, че ако изпитваме съмнение в Разпятието и Възкресението, то напразна ще е нашата вяра. Но дълбоко вярващият Бах е убеден в това и завършва обработката триумфиращо. Втората обработка излъчва мистичност, загадъчността на отвъдното е предадена сбито. В самия край прозвучават три отделени с паузи хармонии, чрез които са предадени последните вопли на Божия син. Произведението завършва с каденца от три сухи, режещи акорда, изобразяващи издиханието на Христос. Фантазия и фуга в сол минор е една от най-известните органни композиции на Бах, фугата – най-хубавата от всички най-хубави творби с педална клавиатура според един копист на произведението. Темата й представлява една холандска народна песен. Изследователите предполагат, че Бах е изпълнил тази фуга през 1720 г. на конкурса за овакантеното място на органист в Хамбургската църква „Санкт Якоби“ в знак на преклонение пред бележития и вече твърде възрастен майстор на органното изкуство Ян Адам Райнкен, който по произход е холандец. А какво се случва с конкурса? Нещо твърде познато и днес – победител е някой си Хайтман, който „дарява“ на църковната каса 4000 марки.

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“