Официално откриха реновираната отсечка от пътя Добрич – Кардам

Със символична церемония официално беше открита 14-километровата рехабилитирана отсечка от път II-29 Добрич – Кардам.

Официално откриха реновираната отсечка от пътя Добрич – Кардам

Сред официалните гости на събитието бяха директорът на дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“ Николина Чапанова, зам.-областните  управители Живко Желязков и Красимир Николов, кметът на град Добрич Йордан Йорданов, общински съветници, граждани и гости. 




Водосвет за здраве и безопасно шофиране отслужи архиерейският наместник на Добричка духовна околия ставрофорен иконом Иван Дойчев.


„Днес сме се събрали тук по повод откриването на лот 5  по Оперативна програма „Региони в растеж”, отсечката, която беше рехабилитирана започва от разклона за с. Паскалево, минава през околовръстния път на Добрич до разклона за с. Стефаново, изцяло ремонтирана беше източната дъга на град Добрич и 6 големи мостови съоръжения”, заяви директорът на дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“ Николина Чапанова.

Припомняме, че строително-монтажните дейности на участъка Добрич - Кардам, включен в лот 5 от ОПРР, бяха изпълнени от „Инжстройинженеринг“ ЕООД. Стойността на договора беше в размер на 13 813 919,64 лв. с ДДС. Строителният надзор беше осъществен от „Трафик холдинг“ ЕООД, чиито договор беше за 382 200 лв. с ДДС. Авторски надзор  -  „Трансконсулт-22“ ООД, с договор за 5 621,94 лв. с ДДС.

През изминалата година приключи още един лот по Оперативна програма „Региони в растеж” на стойност 8,5 млн. лв. „Със завършения миналата година лот и този сега имаме изцяло рехабилитирани 30 км на стойност 23 млн. лв.”, каза Николина Чапанова.  По нейнки думи посредством тези ремонтни дейности значително ще се подобри както пътната артерията, така и времето и комфорта при пътуване до северните курорти. „Рехабилитираният път предразполага към по-високи скорости, но призовавам всички, които тръгват на път, не само по този участък, да карат разумно и да стигнат при своите близки „, каза в завършек Чапанова.


„За област Добрич тази пътна артерия е  особено важна”, заяви зам.-областният управител Живко Желязков.  „Път II-29  е с най-голяма натовареност и се надявам да са оправдани очакванията на бизнеса и жителите на област Добрич за подобреното качество и по-високата пътна безопасност”, допълни той. Зам.-областният управител изказа благодарности към фирмите изпълнители на обекта и пожела на всички безаварийно пътуване.


„Със състоянието, което гарантираме след ремонта на този участък  ще осигурим безаварийно и безопасно шофиране на водачите”, заяви директорът на Областно пътно управление - Добрич инж. Георги Стратиев.

Той сподели, че има проектна готовност и за северната част на околовръстния път на града, която е около 7 километра и по негови думи възлиза на близо 5 млн. лв. „Очаква се съвсем скоро да се  извърши преразпределение на финансовия ресурс за превантивни ремонти на страната и имаме сериозните очаквания, че в рамките на следващите месеци ще бъде завършено северното околовръстно”, каза той.  Стратиев коментира и ремонтните дейности по пътя Добрич – Албена.  Той сподели, че остава да се положи износващ пласт на по-малко от километър и да се запълнят част от банкетите. „За празниците ще осигурим комфортно пътуване както на гражданите, така и на туристите от Румъния”, заяви той.