Ученици от 48 населени места ще мерят сили в Националното състезание „Млад фермер” в Добрич

Официално откриха 10-ото юбилейно издание на Националното състезание „Млад фермер”, чиито домакин тази година е Професионалната гимназия по аграрно стопанство в град Добрич.

Ученици от 48 населени места ще мерят сили в Националното състезание „Млад фермер” в Добрич



Сред официалните гости на събитието в центъра на града бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, народният представител Даниела Димитрова, зам.-областните управители на Добрич Живко Желязков и Красимир Николов,  държавният експерт „Професионално образование” в МОН Маргарита Гатева, проф. д-р Нуреттин Тахсин и доц. д-р Манол Даллев от Аграрен университет Пловдив, директорът на Областна дирекция „Земеделие” инж. Даниела Иванова и общинските съветници Мая Димитрова и Кина Драгнева. 


„За нас е изключително важно, че сме домакини на това състезание, защото в момента се намираме в центъра на житницата на България”, с тези думи кметът на Добрич Йордан Йорданов приветства присъстващите и пожела успех на всички. 


Директорът на аграрната гимназия в Добрич инж. Господин Господинов пожела на състезателите успешен старт и спортсменски финал.


За доброто настроение на мероприятието се погрижи ПФТА „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов.


В тазгодишното издание на Националното състезание ще мерят сили 70 деца от 48 града от цялата страна в 6 дисциплини – „Електронен тест по безопасност на движението по пътищата”, „Разпознаване на семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури”, „Доене на крава”, „Майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут”, „Резитба на нискостъблени лозя” и „Разпознаване на фуражи и фуражни добавки”. За участниците е предвидено и посещение на Музея за селскостопанска техника и Музея за историческо развитие на ПГАС. 


Организатори на състезанието са Министерството на образованието и науката, Дирекция професионално образование и обучение, Регионално управление на образованието – гр. Добрич, в партньорство на Аграрен университет – Пловдив.