Наградиха най-активните читатели на библиотеката в Добрич за 2018 година

Директорът на Регионална библиотека „Дора Габе“ Невяна Христова отличи и връчи награди на най-активните читатели за 2018 година.

Наградиха най-активните читатели на библиотеката в Добрич за 2018 година

7-годишната Калина Мирославова Савова стана Читател на годината в категория до 14 г., а над 14 г. наградиха Атанас Стоянов Георгиев, който е на 76 г. За най-четящ клас отличиха II г на СУ „П.Р.Славейков”, а за най-активен партньор - СУ „Св. Климент Охридски”, с директор Валентина Борисова.



Награждаването се е състояло на Международния ден на книгата и авторското, когато библиотеката организира и традиционния Маратон на четенето, част от Националната кампания „Походът на книгите 2019”. В събитието участие са взели над 350 добричлии – деца, ученици, читатели на библиотеката и граждани. Тази година мероприятието е било посветено на 90-годишнината от рождението на големия български писател Йордан Радичков.

Стартът на Маратона на четенето е бил даден от поетът Петранка Божкова. Тя е изразила с участниците своето отношение към книгите и четенето като „пътуване към далечни светове, времена и епохи, в което докато пътуваме, опознавайки света, ние опознаваме себе си”. Петранка Божкова е прочела и част от разказа Грозната жена на Йордан Радичков.  

Деца от ДГ №18 „Дора Габе” са продължили с драматизация на приказката „Работна Мецана” по Леда Милева. В празничния ден ученици от трети клас на СУ „Димитър Талев” са представили кукли с хвъркатите герои на една от най-обичаните детски книжки на Йордан Радичков - Ние, врабчетата, текстове от която са прочели на маратона. Родителите на третокласниците са подготвили вкусни лакомства, украсени с радичковите врабчета.


Ученици от втори клас в СУ „П.Р.Славейков са прочели текстове от Патиланско царство на Ран Босилек.

Представители на СУ „Св. Климент Охридски“, СУ „Св. Климент Охридски”и СУ „Димитър Талев“ също са избрали да четат приказката Ние, врабчетата.

Ученици от ОУ „Христо Ботев“ са прочели Малки жабешки истории и Шарена черга. Шестокласници от СУ „Любен Каравелов“ са представили Мюре.

Маратонът е завършил с виртуално включване от град Варна на второкласници от СУ „Св. Климент Охридски”, които също са прочели текстове от Ние, врабчетата.

Освен това ученици от СУ „П.Р.Славейков”, взели участие в курса за програмиране с роботите Финч в рамките на проект „Generation Code” от Посолството на САЩ, са получили подаръци от Фондация „Глобални библиотеки България”.